Унгария се зае с увеличаването на раждаемостта

20:12, 21 дек 19 / Свят 25 3173 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Унгарското правителство пое контрола върху шест частни клиники за инвитро и увеличи финансирането за тези процедури, за да ги направи по-достъпни за повече двойки, съобщи Ройтерс.

Целта е да се промени тенденцията за спад на раждаемостта, заяви правителството. Посочва се, че това е въпрос от стратегическо значение за нацията и че клиниките трябва да бъдат изключени от правилата на конкуренцията.

Гърция ще плаща по 2000 евро за всяко новородено

Правителството вече прие поредица от мерки, включително данъчни облекчения, субсидирани кредити и други програми в подкрепа на семействата.

Освен това от 1 януари стават безплатни лекарствата, използвани при лечение на безплодие, премахват се и ограниченията върху финансирането от държавата на процедури инвитро, за да няма списъци на чакащи. От водещата в Будапеща клиника за инвитро, която става държавна собственост, посочват, че подобряването на финансирането на този тип процедури ще помогне да се раждат повече деца.

НСИ: Всяка година се раждат между 1000 и 2000 по-малко бебета в България

През 2017 г. в писмо до Орбан собственикът на клиниката посочва, че 20-25 процента от унгарските двойки, които искат да имат деца, имат репродуктивни проблеми. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама