Каракачанов награди дарителите за паметника на ген. Вазов и пехотата му в центъра на Плевен

15:50, 22 дек 19 25 2753 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов връчи на дарителите за новия паметник на Девета пехотна Плевенска дивизия, който бе издигнат в центъра на Плевен, отличия на Министерството на отбраната.

"Хубаво е, че инициативата на сдружението "Героите на Дойран" започна и завърши за една календарна година", посочи вицепремиерът в словото си на церемонията в областната администрация.

Откриха мемориала в памет на битката при Дойран
"Плевен се сдоби с един прекрасен паметник - придобивка за града - за поука на бъдещите поколения. И най-важното - това е отдаване на дължимото на онези български воини, които отдаваха живота си във войните за освобождение и обединение на България - да се осъществи българският национален идеал - освобождението на всички българи, които са били под чужда власт, и обединяването им в една държава", изтъкна Каракачанов.

По думите му новият паметник в Плевен е мястото, на което техните внуци и правнуци могат да поставят цвете. Немалка част от героите, загинали за свободата и обединението на България, лежат в безкръстни гробове по бойните полета на Балканския полуостров, отбеляза министърът на отбраната. По думите му, осъществяването на тази идея е показало, че когато обединим усилия около една обща кауза, "няма леви, няма десни". Така са били онези герои, изобразени на паметника, - в окопите и в атака никой не е питал човека до себе си дали е ляв, дали е десен, дали е богат или беден - всеки е вършел това, което трябва, в името на България, заяви Каракачанов.

Паметникът на 9-а пехотна Плевенска дивизия ще бъде направен от 16 тона гилзи

Вицепремиерът удостои с почетни грамоти всички, допринесли със средства и труд за осъществяване на идеята. Сред наградените дарители бяха граждани, депутати, представители на партии, военни формирования, фирми. Кметът на Плевен Георг Спартански, който е сред дарителите, гарантира, че при реконструкцията на площад "Свободата" ще бъде създадена още по-подходяща среда около новия монумент.

Членът на сдружението "Героите на Дойран" Иван Нинов заяви, че досега са платили със средства от дарители 75 000 лева и имат налични 2000 лева. Дължат още 12 000 лева на скулптора, 3000 лева - за гранитните блокове. Дарителите са около 100, включително граждани, които живеят в чужбина, уточни той. Общинският съвет в Плевен е гласувал 20 000 лева, които, когато постъпят, ще покрият всички разходи и ще останат за художествено осветление на монумента, допълни Нинов.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама