Семейства с ниски доходи ще получат "пакети за новородено"

20:40, 22 дек 19 25 3519 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Семейства с ниски доходи и такива, при които има риск от изоставяне на дете, ще бъдат подкрепени с "пакети за новородено". Мярката ще се финансира с европейски средства, най-вероятно от 2021-ва, предава bTV.

Прогнозите са средногодишно около 15 хиляди родители да се възползват от пакетите. Те ще включват различни хигиенни и козметични продукти, вероятно и кошари, и столчета. Домакинствата ще бъдат подкрепени и с храна от детска кухня за деца от 10 месеца до 3 години, които по различни причини не ползват организирано хранене.

Очаква се мярката да обхване около 25 хиляди деца на година. Новият тип подпомагане ще се финансира по оперативната програма "Храни", по която в момента се раздава топъл обяд на хора в нужда. Малко над 200 общини имат целогодишни трапезарии по програмата. Дават супа, основно и десерт.

По програмата се раздават и пакети с основни хранителни продукти. Тя ще продължи и през новия програмен период след 2021, като подкрепата ще бъде разширена.Хората в нужда ще получават и пакети със санитарно-хигиенни продукти за лична хигиена и за бита. "Това са различни почистващи препарати, които се използват в домакинството, но не всеки може да си ги позволи", каза Анна Ангелова, Агенция за социално подпомагане.

Предвиждат се пакети и за новородени, с които да се подкрепят семейства с ниски доходи и такива, при които има риск от изоставяне на дете.
В тях ще има санитарни и козметични продукти за бебето след раждането. Възможно е да включват и определен вид кошарки или столчета.

Семействата ще се подкрепят и с храна от детска кухня. Бюджетът на програмата за следващия период се очаква да е двойно по-голям и да достигне 187 милиона евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама