Протестиращите медици при здравния министър, недоволни от новия рамков договор (ОБНОВЕНА)

18:31, 23 дек 19 25 4606 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувано 16:28, Обновено в 18:31

 

Медицинските здравни работници опънаха палатки пред здравното министерство, веднага след като чуха параметрите на подписания 2-годишен рамков договор между БЛС и НЗОК. Около 17:30 часа някои от медицинските специалисти бяха поканени в Министерството на здравеопазването, за да обсъдят точно каква е неяснотата в подписването на рамковия договор, предаде БНТ.  

Според тях това, което е записано в Националния рамков договор, едва ли ще се случи. Недоверието им е засилено от едно интервю с шефа на Здравната каса, според което става ясно, че няма законово основание, което да позволява приходите от клиничните пътеки да могат да се разпределят за заплати.

Според медицинските специалисти разпределянето на заплатите пак ще става с някакви вътрешни правила на отделните болници, което тях не ги удовлетворява.

БЛС и НЗОК подписаха Националния рамков договор

„Нашите искания ще продължат и е крайно време да изхвърлим думата протести. Крайно време е да заявим нашето право – да сме автономни професионалисти, които свободно да договарят своята позиция в системата на здравеопазването“, заяви Бойка Анастасова, съпредседател на Асоциацията на физиотерапевтите, предаде БГНЕС.

„Протест – не виждам срещу какво да протестирам. Това, което правя, е да заявявам, което ми се полага и по Конституция“, категорична е тя.

Преди седмица здравните работници опънаха палатки пред Министерски съвет с искане за цялостна реформа в системата. Протестът принуди премиерът Бойко Борисов да свика спешна вечерна среща, на която присъстваха ресорният министър Кирил Ананиев и вътрешният Младен Маринов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама