Празнична литургия в навечерието на Рождество в "Света Неделя"

15:44, 24 дек 19 25 2845 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В навечерието на Рождество Христово в митрополитската катедрала "Света Неделя" беше отслужена празнична литургия, предаде БГНЕС.

Според църковния устав на един от най-важните празници за християните се отслужва утреня, Рождественски царски часове и вечерня, свързана със св. Василиева литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит предпразничната Рождественска богослужба беше възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В молитвените последования и светата Литургия взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, храмовото духовенство, протоиерей Сава Кокудев, ефимерий на Академичния параклис при БФ, петима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков. Църковните песнопения бяха изпълнени от храмовите певци и диригенти д-р Стоян Малинов и Георги Миков, към които се присъединиха и певци от др. столични църкви.

По време на литургията беше ръкоположен за дяконско служение иподякон Юлиан Периклиев. След като епископът го представи на църковното изпълнение му отправи благопожелания за ревностно служение на Бога и хората.

В края на литургията епископ Поликарп препоподаде патриаршеския благослов на Българския патриарх Неофит за мир, вяра, надежда и любов в новородения Младенец.

Владиката пожела още да отворим сърцата си, за да направим място на Господ Иисус Христос, Който да напътства нашите стъпки само и единствено към вяра в Него, новородилия се Спасител на света.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама