Путин: Русия ще продължи да укрепва ядрените си сили

16:59, 24 дек 19 / Свят 25 2510 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Русия е готова да работи над нови договорености в областта на контрола над въоръженията, но докато не започне този процес, тя ще продължи да укрепва своите ядрени сили, заяви руският президент Владимир Путин на
заседание на руското министерство на отбраната, предаде БТА.

Путин отбеляза, че става дума в частност за превъоръжаването на руските Ракетни войски със стратегическо предназначение (РВСП) с модерни ракетни комплекси "Авангард" и "Ярс", а военноморските сили - с подводници клас "Борей-А".

Освен това Русия ще продължи по план работата по създаване на други перспективни ракетни системи, "способни да осигурят възпирането на агресия срещу Русия" и съюзниците й, добави Путин.

Делът на модерни въоръжения в ядрената триада на Русия е достигнал 82%, а хиперзвуковият ракетен комплекс "Авангард" е оръжие на бъдещето, способно да преодолява както съществуващи, така и бъдещи системи за противоракетна отбрана, каза Путин. Той добави, че Русия работи по създаването на наземна версия на хиперзвуковата ракета с морско базиране "Циркон". Русия е единствената страна в света, която разполага с хиперзвукови оръжия, каза президентът.

От руския Национален център за управление на отбраната бе докладвано на Путин, че е планирано изпитанията на новата междуконтинентална балистична ракета "Сармат" да завършат през 2021 г. Планирано е в периода между 2020 и 2027 г. "Сармат" да бъде приета на въоръжение в 20 ракетни полка.

Руският президент поиска да се следи евентуално разполагане на американски ракети с малък и среден обсег в различни райони на света. Той заяви, че тази година САЩ "фактически премахнаха Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег".

"Трябва да се води наблюдение на възможното дислоциране на американски ракети от такъв клас в различни райони на света, на първо място, разбира се, в Европа и в Азиатско-Тихоокеанския регион", каза руският президент.

Путин отбеляза, че през 2020 г. ще бъде завършена подготовката на плана за отбрана на Русия за периода 2021-2025 г. "В хода на тази работа трябва в пълна степен да се отчетат и оценят протичащите изменения във военнополитическата обстановка в света и перспективите на развитието й, да се проведе всестранен анализ на потенциалните военни заплахи и да се определят мерки за приспособяването и усъвършенстването на въоръжените ни сили", каза руският президент.

Путин определи като "пълна безсмислица" резолюцията на Европейския парламент, че Съветският съюз носи отговорност за избухването на Втората световна война.

"Неотдавна колегите ни в Европа, Европейският парламент, приеха резолюция, която фактически поставя на една плоскост хитлеристка Германия и Съветския съюз, намеквайки или казвайки направо, че СССР носи отговорност за избухването на Втората световна война. Това, разбира се, е пълна безсмислица", заяви руският президент.

Путин окачестви като "гад и антисемитска свиня" посланика на Полша в Германия през 30-те години на миналия век, който обещал да се издигне паметник на Хитлер във Варшава заради заточаването на евреи в Африка.

"Гад, антисемитска свиня, няма как да се каже другояче", каза Путин, коментирайки откъс от дневника на посланика. "Той изцяло се е солидаризирал с Хитлер в антисемитските му нагласи. Нещо повече, той е обещал да му се издигне паметник във Варшава за издевателството над еврейския народ", добави руският президент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама