Поклонение по повод 147 години от залавянето на Васил Левски

15:10, 27 дек 19 / Култура 25 3701 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Граждани и официални лица се включиха в поклонението на местността Пази мост край Ловеч и на Къкринското ханче в село Къкрина. Събитието бе организирано от Община Ловеч и Регионален исторически музей – Ловеч по повод 147 години от залавянето на Васил Левски. През последните години институциите и гражданските сдружения полагат усилия на популяризират историческото място на Пази мост, което е неразривно свързано с пътя на Апостола към Къкринското ханче. Тази година имаше значително по-масово присъствие на събитието, съобщиха от общината.

Да положат цветя и венци на двете паметни места дойдоха началникът на НСО бригаден генерал Красимир Станчев, заместник-кметът Даниел Колев, Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието –Ловеч, старши комисар Милен Маринов, директор на ОД на МВР Ловеч, главен инспектор Златин Михайлов – началник РУ на МВР гр. Ловеч, главен инспектор Явор Абаджиев, началник на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, представители на НД "Традиция", РК "Васил Левски" – Ловеч, общински съветници, граждани и деца.

За значението на срещата между Васил Левски и Николчо Цветков с Хасан Али чауш и Оджоолу Асан на Пази мост на 26 декември 1872 г. говори Пламен Мяшков – уредник РИМ - Ловеч. Той подробно се спря върху документите и версиите за залавянето на Апостола.

Как са се развили след това събитията призори на 26 декември 1872 г. в ханчето и как е станало самото залавяне на Апостола на свободата – за това разказа Янислав Цанков, екскурзовод в музея в Къкрина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама