Кулата в Пиза - магнит за туристите по празниците

20:35, 01 яну 20 / Любопитно 25 3692 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хиляди българи живеят в различни части на Ботуша, стотици са сънародниците ни, които са се заселили в регион Тоскана, а за тазгодишните Коледни и Новогодишни празници много български семейства са избрали именно Пиза. В последните години все повече и повече хора избират да съчетаят полезното с приятното и за празници избират културни дестинации, пише БГНЕС. Пример за такава е Пиза, където Наклонената кула посреща милиони туристи от цял свят всяка година.

Векове наред учени се опитват да разплетат загадката на паметника на културата и почти всяка година излизат нови и нови сведения за тайната.

Само преди дни тосканският вестник „Ла Национе” излезе със стая, че първата част на символа на тосканския град е построена от архитект и скулптор Бонано Пизано през последната четвърт на ХIII век. Наред с други неща, Пизано проектира бронзовите порти на катедралата Пиза и Монреале в Палермо.

Откритието, че Бонано Пизано е построил кулата, се дължи на палеографа Джулия Аманати. Тя дешифрира камък с надпис на латински, открит в гроба на Пизано през 1838 г. по време на разкопки около Наклонената кула в Пиза. Трудният за разчитане надпис върху камъка съдържа два латински хекзаметъра (вид стихотворен размер, при който стиховете се състоят от 6 стъпки – бел.ред.), в които Бонано се обявяваше за строител на „прекрасно произведение“. Резултатите от изследванията на Аманати наскоро са публикувани в книга.

Откритието на Аманити доказва твърденията на ренесансовия архитект Джорджо Вазари, който посочва Бонано като първия строител на кулата. Нужни са били три строителни „паузи” и цели 177 години, за да бъде изградена кулата в Пиза. Бонано Пизано започва строителството през 1173 г. и успява да построи първия етаж, заобиколен от 15 колони от бял мрамор с класически капители и арки. Когато е построен третият етаж през 1178 г., кулата се е наклонила с 5 см заради нестабилния подпочвен слой, върху който е построена. Поради тази причина строителството е било спряно.

Едва 100 г. по-късно Джовани Ди Симоне продължава изграждането, като се опитва да компенсира наклона. Резултатът е бил съвсем неочакван – камбанарията все още е била крива, което отново е довело до спиране на строителните дейности. Томазо Пизано продължава строителството и го завършва през 1372 г.

През 1990 г. кулата е затворена за посетители. Причината е, че високата 58,5 метра сграда се е отклони с 4,5 метра от оста си и заплашваше да падне.

Между 1993 и 2001 г. 800-годишната сграда е „издърпана” с 44 сантиметра под основата с помощта на тежести с тегло няколко тона. По време на дейностите кулата е обезопасена със здрави стоманени въжета. Строителните дейности струваха 28 млн. евро. Наклонената кула в Пиза е отворена отново за посетители през декември 2001 г. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама