Ето кои навици от домакинството са изключително вредни за здравето ни

18:12, 29 дек 19 25 4486 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всеки човек има своите странни навици, но когато те са безобидни, няма място за притеснения. Има някои особено опасни привички, с които задължително трябва да се разделим веднага, ако ценим здравето си, пишат руски сайтове, цитирани от БГНЕС.

На първо място е вредният навик да не сменяме гъбата, с която мием чиниите в кухнята. В мивката се мият не само чинии от храна, но и всякакви други предмети, субстанции и вещи. Това замърсява гъбата, чийто дом е в или около мивката. Експертите съветват безмилостно да изхвърляте гъбката на седмица и половина, и в никакъв случай да не чакате тя да потъмнее или да се замърси.

Втори в класацията на вредните навици е да не почистваме мобилния си телефон. Обаче най-верният помощник може да стане най-близкият враг на здравето. Телефонът е навсякъде с вас и носи следи от всички места, които сте посетили. Малки предмети от домакинството, като дистанционно управление, копчета на печката и други уреди, трябва да се мият и забърсват с препарат всяка седмица, а мобилният телефон дори по-често.

Избягването на проветряване на стаите е изключително вреден навик и трябва да се изкорени. Честото проветрение, свежият въздух са здравословни. Поради сух и застоял въздух е възможно да се появи главоболие, липсата на кислород води до умора. Наслаждавайки се на топлия въздух в стаята, затваряме плътно прозорците и се страхуваме от вируси, които „може да дойдат от улицата“. В действителност застоялия въздух може да бъде в пъти по-опасен за здравето.

Използването на една и дъска за рязане в кухнята пък направо може да бъде смъртоносно. Режейки различни храни на една и съща дъска, рискувате хранително отравяне или инфекция. Най-често в кухнята се ползват дървени дъски за рязане, които, обаче, се и замърсяват най-бързо. Изключително опасно е да се реже сурово месо за готвене и хляб на една и съща дъска, без да се измие. Затова експертите препоръчват дървените дъски да се сменят поне всеки месец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама