МВнР: Борбата на България с антисемитизма е международно призната

17:20, 30 дек 19 / Политика 25 2845 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Усилията и добрите практики на България в борбата с антисемитизма и престъпления от омраза са признати в световен мащаб, за което сочат и изводите от посещението у нас на личния представител на словашкото председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) равин Андрю Бейкър.

Това обяви заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев на пресконференция в качеството си на Национален координатор за борба с антисемитизма. Пред медиите Георг Георгиев направи преглед на постигнатото в тази дейност през 2019 г.

„Заключенията от посещението на равин Андрю Бейкър, който бе у нас през октомври 2019 г. , са, че макар в България да не наблюдаваме особени прояви на антисемитизъм така, както в други държави, страната ни организира и създава условия и политики, които биха могли да послужат за пример на всички държави-членки на ОССЕ и да се почерпи опит и добри практики от това, което България провежда в борбата с антисемитизма“, заяви Георг Георгиев. По думите му чрез тази оценка 2 години след назначаването у нас на Национален координатор за борба с антисемитизма и на контактна група с представители на различни институции, страната ни получава световно признание и легитимация в политиките си за борба с антисемитизма.

„Ангажираността, която българското правителство има на най-високо ниво в лицето на министър-председателя Бойко Борисов и всички компетентни ведомства, демонстрира именно нашата непоколебимост България да се превърне в място, освободено изцяло от език на омразата и прояви на антисемитизъм. Това е каузата, за която ще продължим да работим и на която сме посветили усилията си“, заяви Георг Георгиев.

Сред най-значимите инициативи през 2019 г. Националният координатор за борбата с антисемитизма открои инициативата, предприета съвместно с Главната прокуратура, МВР, Организацията на евреите в България „Шалом“ за промяна в Наказателния кодекс, така че наказателната отговорност за престъпления от омраза да бъде повишена от 3 на 5 години лишаване от свобода.

„Това ще даде възможност на магистратите да издават ефективни осъдителни присъди на хора, които са извършили престъпления от омраза или с мотив антисемитизъм. Това е значимо, включително от гледна точка на превенцията на такива престъпления“, посочи заместник-министър Георгиев. 

Той разказа и за дадения пример от българското председателство на Съвета на ЕС, което за първи път през май 2018 г. организира среща на националните координатори в борбата с антисемитизма от ЕС. „Тази практика на България бе възприета и впоследствие наблюдавахме неколкократни следващи такива срещи, които разшириха и своя обхват“, каза Георг Георгиев. Последният такъв форум бе през октомври 2019 г. в Мюнхен, където българската делегация представи политиките на България в борбата с антисемитизма, включително пред германския канцлер Ангела Меркел.

Също така тази година за първи път у нас бе организиран и марш на толерантността под надслов „Заедно за България, Заедно за Европа“. Мероприятието изпрати силно послание срещу речта на омразата и за борба антисемитизма.

В качеството си на ръководител на българската делегация към Международния алианс за възпоменание на Холокоста посланик Пламен Бончев подчерта пред медиите активното международно сътрудничество, което България води в рамките на борбата с антисемитизма.

България се присъедини към Международния алианс за възпоменание на Холокоста през ноември 2018 г. „Това бе своеобразен принос на България – след като 10 г. не бе имало разширяване на тази организация, страната ни бе първата, която заяви своето присъединяване. Това насърчи и други държави“, заяви Пламен Бончев. Страната ни работи и по три проекта на ОССЕ, свързани с антисемитизма. Проектите са насочени към обучение на полицаи и прокурори, както и към образование на младежта.

Председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ доц. Александър Оскар отбеляза ролята на държавните институции в борбата с антисемитизма. „През последните години България в лицето на Министерството на външните работи, в лицето на Георг Георгиев и екипа, който ръководи, направи много, така че борбата с антисемитизма да се институционализира, така че еврейската общност да има реален партньор, към когото да се обърне, когато има тревожни прояви на антисемитизъм“, заяви доц. Оскар.

През годината, например, по сигнал на „Шалом“ Националният координатор в борбата с антисемитизма отправи редица сигнали към български общини, както и към компетентни институции по повод разпространението на сувенири с нацистка символика по българското Черноморие, както и на други посещавани от туристи места.

В началото на 2020 г., на 30 януари, предстои и съвместно мероприятие, организирано от МВнР и „Шалом“ – възпоменателна церемония по повод Международния ден на Холокоста (27 януари). „Нашето желание е всяка година да започнем да отбелязваме  този толкова важен ден за всички нас. Съхранението на спомена за Холокоста е сигурна гаранция да не допуснем подобни злодейства да се случат отново“, заяви доц. Александър Оскар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама