15 години затвор за посредник в убийството на словашкия журналист Ян Куцияк

20:00, 30 дек 19 / Свят 25 3111 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Посредник при двойното убийство на словашки разследващ журналист през 2018 г. и годеницата му е осъден на 15 години затвор, след като се съгласи на сключване на споразумение.

Золтан Андрушко е бил бизнесмен и собственик на пицария, когато се присъединил към заговора за извършване на убийствата, което предизвика масови протести и свали тогавашния премиер Робърт Фицо, предаде БГНЕС.

Обвиниха четирима души за убийството на журналиста Ян Куцияк и годеницата му

Убийствата на журналиста Ян Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова също проправиха пътя за избора на либералната антикорупционна активистка Зузана Чапутова за словашки президент през март.

"Считам 15-годишната присъда за подходяща", каза съдия Памела Залеска пред репортери, след като присъдата беше обявена в Специалния наказателен съд в западния град Пежинок.

Словашката прокуратура разкри кой е убиецът на журналиста Ян Куцияк

Куцияк бе разследвал бизнес дейностите на словашкия предприемач Мариан Кочнер, когато той и годеницата му бяха разстреляни в дома им близо до Братислава през февруари 2018 г.

Андруско е играл ролята на посредник в убийството, като се твърди, че е наел стрелците по молба на своята приятелка, която от своя страна изпълнява заповеди от замислилият убийството Кочнер.

Кочнер и предполагаемите стрелци Томаш Сабо и Мирослав Марчек, които са в ареста, ще бъдат съдени през януари. Андрушко ще се яви като свидетел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама