Откъде е тръгнал пожарът в столичния психодиспансер? (ОБНОВЕНА)

11:00, 31 дек 19 25 3950 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Барака, разположена в съседство с психодиспансера в София, вероятно е първоизточникът на огненото бедствие, което вдигна накрак десетки огнеборци и наложи евакуацията на над 50 пациенти в ранните часове на днешния ден.

Началникът на столичната пожара Веселин Гетов обясни пред bTV, че пламъците са се прехвърлили към покрива на поликлиниката на диспансера, в която не е имало хора.

Трима от пациентите на психодиспансера са хоспитализирани в Клиника по вътрешни болести(Отделение по пулмология) на УМБАЛ "Св. Анна"-София АД, след пожара от тази сутрин, в района на столичната Сточна гара. 

Пациентите са от СБАЛПФЗ София-област и не са пострадали от пожара. Настанени са в УМБАЛ "Св. Анна"-София АД до възстановяване на инфраструктурата в района.

Директорът на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" Цветеслава Гълъбова съобщи във Facebook, че 16 души от психодиспансера на Сточна гара ще бъдат настанени при тях. "Трябва да се погрижим адекватно за болните. Надявам се психиатричните клиники в Александровска и "Св. Наум" също да откликнат", призова тя. 

От здравното министерство обявиха, че няма пострадали пациенти. Ще бъдат настанени и в УМБАЛ „Александровска“, ЦПЗ „Проф. Н. Шипковенски“, ВМА и УМБАЛНП „Свети Наум“. Министър Кирил Ананиев е разпоредил незабавна оценка на щетите. 

Голям пожар гори в района на Сточна гара в София

Основна цел на огнеборците е била да не пострада скъпата техника вътре, като не е било допуснато огънят да стигне до долните етажи.

„Аз веднага реагирах, защото съм нощен по това време. Отворихме вътре, долу, доколкото можахме, запазихме 3 рентгена, опушени са помещенията. Причината не е нашата сграда, ние сме (пострадали) в следствие на пожар в друга сграда”, подчерта управителят д-р Кирил Палавеев.

Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков посочи, че техниката е спасена, но трябва спешно да се покрие останалата без покрив сграда. „Имаме нужда от помощ и съдействие, имаме нужда от няколко контейнера, персоналът е тук, започваме да чистим”, каза и д-р Палавеев.

Премиерът Бойко Борисов също коментира пожара. Според него пожарникарите са реагирали отлично, тъй като били професионалисти и затова всяка година  правитлството им вдига заплатите с по 10%, изтъкна той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама