Меркел призова за спешни мерки срещу климатичните промени

15:07, 31 дек 19 / Свят 25 2461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германската канцлерка Ангела Меркел казва в новогодишното си послание, че се бори с климатичните промени с всички сили, за да могат бъдещите поколения да живеят в мир и просперитет, предаде БНР.

"Глобалното затопляне е реалност. То ни заплашва", се казва в записаната новогодишна реч на Меркел, която ще бъде излъчена по електронните медии тази вечер.

Покачването на световните температури и проблемите, предизвикани от глобалното затопляне, са плод на човешката дейност, добавя тя и припомня някои от мерките, предприети от нейното правителство за борба с климатичните промени, включително по-високи цени за емисиите на въглероден диоксид в транспортния сектор и за отопление, както и понижението на ДДС за железопътните билети за далечни разстояния.

"Ние трябва да направим всичко, което е в човешките възможности, за да преодолеем това предизвикателство. Това все още е възможно“, посочва канцлерката.

„Аз съм на 65 години - възраст, на която няма лично да изпитам всички последствия на климатичните промени, които ще настъпят, ако политиците не действат. Но нашите деца и внуци ще трябва да живеят с последствията от това, което ние правим или се въздържаме да правим днес. Ето защо полагам всичките си сили за това Германия да даде своя принос - екологичен, икономически, социален - за поставяне на климатичните промени под контрол“, казва още Ангела Меркел.

За разлика от миналата година, тазгодишното й новогодишно послание не споменава за вътрешните напрежения в нейното коалиционно правителство, съставено от десноцентристкия Християндемократически съюз и левоцентристката Социалдемократическа партия.

Канцлерката обаче посочва необходимостта да бъдат защитавани органите на местната власт и "всички хора в нашата страна от омразата, враждебността и насилието" и да се води борба "срещу расизма и антисемитизма". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама