България ще пести около 81 млн. лева от новата точка на доставка на природен газ

19:40, 31 дек 19 25 2571 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Булгаргаз" и руската "Газпром експорт" сключиха допълнително споразумение към Договора за доставка на природен газ от 15 ноември 2012 г., посочват днес от българската компания. С подписването на допълнението от утре, 1 януари, се променя пунктът на доставка - от "Исакча" и "Негру-Вода" на "Странджа 2/Малкочлар".

Петкова: От 1 януари ще получаваме руски газ от нова входна точка

Постигнатите договорености са в интерес на "Булгаргаз" ЕАД и на потребителите на природен газ в страната. Финансовите ползи от смяната на пункта на доставка се оценяват в приблизителен размер на 81 млн. лева, съобщава "Булгаргаз".

Икономията се дължи на отпадането на разходите за достъп и пренос през територията на Румъния в приблизителен размер на 76 млн. лева. В допълнение "Булгаргаз" ЕАД ще спести 4.6 млн. лева от по-ниските такси от новия пункт за получаване на природен газ.

Част от икономията е отразена в предложеното намаление на цената на природния газ за първото тримесечие на 2020 г., пише в съобщението.

"Булгаргаз" ЕАД продължава преговорите с "Газпром експорт" за намаление на доставната цена на природния газ за страната, пише в съобщението. Българската страна настоява доставната цена да отразява развитието на цените на ликвидните континентални газови хъбове и действащите гранични цени за Германия, Франция и Италия.

Интересът на двете страни предполага преговорите да бъдат финализирани в най-кратък срок в началото на 2020 г., допълват от "Булгаргаз".

 
 
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама