Именуваха столична улица в памет на Темелко Нешков

14:45, 01 яну 20 25 3535 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За първи път в столицата именуваха улица в памет на жертва на режима на югославския диктатор Йосип Броз Тито, предава  БГНЕС. Решението за именуването на улица на името на Нешков бе взето от Столичния общински съвет.

Става въпрос за Темелко Нешков – българин от Прилеп, прекарал 12 години в затворите на Титова Югославия, само защото гордо и безстрашно е отстоявал своята национална идентичност срещу насилствената македонизация в бивша Югославия. Нешков излежал 12 години в различни лагери на бивша Югославия – в Идризово – затвор, който и до днес е известен с нечовешките си условия, в Отешево, и в Добой.

В процеса, в който Нешков получава присъдата си, са осъдени и легендарните знакови лица на ВМРО Ангел Мишев, Живко Гелев, и др. Процесът срещу тях е от 11 до 13 май 1948 г. в Скопие. Ангел Мишев, Сарафко Гелев и Живко Илиев са осъдени на смърт; а Темелко Нешков и други трима получават от 12 до 20 години затвор. Присъдата бива произнесена от зловещата фигура Панта Марина.

Дори и след смъртната си присъда, Мишев и Гелев са измъчвани от Лазар Мойсов. След като заема поста главен прокурор, едва на 27 години Мойсов организира избиването на стотици българи в Скопие, Куманово, Щип и Велес. Като заслуга за преследването на българите в Македония диктаторът Йосип Броз Тито го издига до най-висшите постове в бивша Югославия – първо е външен министър на Титовия режим, а след смъртта на диктатора – и президент на Югославия.

След освобождаването му от концлагерите, Нешков получава закрилата на ООН, както и временно убежище в Западна Европа.

През декември 2013 г., на 86-годишна възраст, в София умира Темелко Нешков.

Две години след смъртта му в България бяха издадени автобиографичната му книга „Раздяла няма: Македония срещу македонизма“, както и неунищожената част от досието му в скопската УДБА, публикувано под заглавие „Досие - Югославия срещу душата на Македония“.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама