Учени: При веганите махмурлукът е по-тежък, отколкото при ядящите месо

16:30, 01 яну 20 / Любопитно 25 2926 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Следването на веган начина на живот може да има различни ползи, но ново проучване откри един възможен недостатък - по-лош махмурлук, пише в. „Индипендънт“.

Според учени от Университета в Утрехт, Холандия, които анализирали как диетичният прием на хранителни вещества влияе върху тежестта на махмурлука, вегетарианците и веганите могат да изпитат по-тежки махмурлуци, отколкото ядящите месо поради две хранителни вещества, предава БГНЕС.

Кой е най-добрият лек срещу махмурлук?

Изследователите стигнаха до заключението след наблюдение на 13 пиячи за симптоми на махмурлук като главоболие, гадене, виене на свят, повръщане, сърцебиене и жажда, и откриха, че тези, които имат диета, в която липсва никотиновата киселина, известна иначе като витамин В3, и цинк, претърпяват по-тежки махмурлуци.

Приемът на цинк също е бил "значително и отрицателно свързан" с тежестта на повръщане, според изследователите.

Витамин В3 се намира в месото, домашните птици и рибата, както и в авокадото, гъбите, фъстъците и пълнозърнестите храни, докато цинкът се среща най-често в месо, миди, яйца, бобови и млечни продукти.

Въпреки че веганската диета е в състояние да осигури всички необходими хранителни вещества, някои проучвания са установили, че веганите са по-склонни да имат дефицит на никотинова киселина и цинк, отколкото тези, които ядат месо.

Докато откритията, публикувани в Journal of Clinical Medicine, показват връзка между по-високия хранителен прием на никотинова киселина и цинк и по-малко тежките махмурлуци, изследователите признават, че са необходими допълнителни изследвания по редица причини.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама