Гого Лозанов във "Важното за теб": В паника ли са българските медии?

13:00, 10 окт 20 / Важното за теб с Ники Кънчев 25 9342 Шрифт:
Topnovini

Поредицата "Важното за теб с Ники Кънчев" се превърна в един от най-успешните подкастове в последно време. И това не е случайно, защото събеседниците ни успяха да излязат от популярния си образ, да участват в разговор за съкровените неща- за семейството, приятелите и родината. Редица успели и вдъхновяващи личности се довериха на Ники Кънчев и TOPNOVINI.BG, като ни допуснаха във вътрешния си свят, разказаха ни какво е важното за тях и за какво мечтаят, за което им благодарим.

В трудния период за страната ни, когато слушаме само за протести и корупция, а политическите скандали станаха ежедневие, решихме да ви припомним част от интервютата във „Важното за теб“. Те са ценни, защото са искрени и в тях ценностите, успехът, стойностният живот и истинската журналистика не са само думи.

За ситуацията в българските медии, обществото и кой е най-важният урок вижте в разговора на Ники Кънчев с медийния експерт Георги Лозанов. 

Българските медии днес са в паника (традиционните медии), защото се разпадна техният бизнес модел, който беше построен върху това да продават съдържание. Сега същото съдържание или сходно можеш да го намериш свободно в интернет. Тогава никой не е готов да купува. Когато сами не могат да се издържат, в тях започват да се наливат капитали и то като в каца без дъно. Като ги сложиш там, непременно искат някаква възвръщаемост. И понеже не може да е финансова, трябва да ги пренесеш на пазара на влияние и тогава се превръщат в натиск върху журналистиката и медиите. Вместо да създават интерес у аудиторията, за което са създадени – защитават едни или други частни интереси“, категоричен е медийният експерт.

По думите му положението е изключително обезпокоително. „Мястото, на което се намираме по свобода на словото е много силен знак за това, че е подменена професията журналистика“.

„БНТ трябва да престане да се конкурира с частните, защото по закон функцията на частните телевизии е да печелят. Те трябва да печелят, защото само тогава могат да бъдат независими и да не се наливат капитали от другаде. Обществената няма нужда да печели, защото получава пари от данъкоплатеца, за да може да задоволява конституционното му право на информация. Тази нужда се задоволява от двете медии – радио и телевизия“, припомни Лозанов.

Проблемът на обществените медии е, че не могат да формулират мисиите си“, смята медийният експерт.

„Свеждам свободата до право на избор. Мисля, че има един единствено добър свят и това е светът на либералната демокрация. Свят, в който ти дават възможност да избереш всичко. Може да си избереш нос, може да си избереш пол, къде да живееш. Непрестанно седиш пред едни отрупани витрини – това е свят на благосъстояние. Удоволствоието е в избора, който ти създава това усещане на приповдигнатост и свобода“, каза Лозанов.

По думите му българинът не е могъл да влезе в либералната демокрация. „Демокрацията не идва от някъде, тя е въпрос на ценност. Трябва да я носиш вътре в себе си“, твърди той.

"Хора, имайте мнение - каквото и да е, ваш избор е. Да нямаш мнение по това, което се случва значи да ти се случи най-лошото", призова Георги Лозанов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама