Важното за теб: Гого Лозанов и в паника ли са българските медии?

10:00, 02 яну 20 / Важното за теб с Ники Кънчев 25 6214 Любомира Николова

Георги Лозанов е следващият ни гост в рубриката „Важното за теб с Ники Кънчев“.

За ситуацията в българските медии, обществото и кой е най-важният урок вижте във видеото:

 

Българските медии днес са в паника (традиционните медии), защото се разпадна техният бизнес модел, който беше построен върху това да продават съдържание. Сега същото съдържание или сходно можеш да го намериш свободно в интернет. Тогава никой не е готов да купува. Когато сами не могат да се издържат, в тях започват да се наливат капитали и то като в каца без дъно. Като ги сложиш там, непременно искат някаква възвръщаемост. И понеже не може да е финансова, трябва да ги пренесеш на пазара на влияние и тогава се превръщат в натиск върху журналистиката и медиите. Вместо да създават интерес у аудиторията, за което са създадени – защитават едни или други частни интереси“, категоричен е медийният експерт.

По думите му положението е изключително обезпокоително. „Мястото, на което се намираме по свобода на словото е много силен знак затова, че е подменена професията журналистика“.

„БНТ трябва да престане да се конкурира с частните, защото по закон функцията на частните телевизии е да печелят. Те трябва да печелят, защото само тогава могат да бъдат независими и да не се наливат капитали от другаде. Обществената няма нужда да печели, защото получава пари от данъкоплатеца, за да може да задоволява конституционното му право на информация. Тази нужда се задоволява от двете медии – радио и телевизия“, припомни Лозанов.

„Проблемът на обществените медии е, че не могат да формулират мисиите си“, според медийния експерт.

„Свеждам свободата до право на избор. Мисля, че има един единствено добър свят и това е светът на либералната демокрация. Свят, в който ти дават възможност да избереш всичко. Може да си избереш нос, може да си избереш пол, къде да живееш. Непрестанно седиш пред едни отрупани витрини – това е свят на благосъстояние. Удоволствоието е в избора, който ти създава това усещане на приповдигнатост и свобода“, каза Лозанов.

По думите му българинът не е могъл да влезне в либералната демокрация.

Демокрацията не идва от някъде, тя е въпрос на ценност. Трябва да я носиш вътре в себе си“, твърди той.

"Хора, имайте мнение - каквото и да е, ваш избор е. Да нямаш мнение по това, което се случва значи да ти се случи най-лошото", подтикна Георги Лозанов.

Още по темата:

Важното за теб: Говори Илия Лазаров от СДС

Важното за теб: Алекс Сърчаджиева - Моят смисъл в живота е София

Важното за теб: Коя е несбъднатата мечта на Влади Ампов-Графа?

Важното за теб: Орлин Павлов с ново призвание

Важното за теб, Христо Иванов: Гражданите не трябва да коленичат пред никого

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани