"Еърбъс" е най-големият производител на самолети в света през 2019 година

18:21, 01 яну 20 / Свят 25 2093 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският консорциум "Еърбъс" (Airbus) се превърна в най-големият производител на самолети в света за 2019 година, за пръв път от 2011 година насам. Компанията осъществи по-добри от прогнозните доставки на 863 самолета.

Европейският самолетостроител иззе короната от основния си американски конкурент "Боинг" (Boeing), съобщава "Ройтерс", цитирана от БНР.

Подобен обрат беше напълно очакван с оглед на кризата, свързана с принудително приземяване по целия свят на самолетите от модела 737 MAX на "Боинг", която криза вероятно ще продължи и в началото на 2020 година.

Рекордните данни на европейската самолетостроителна компания подчертават допълнително разстоянието, което "Боинг" трябва да измине, за да възстанови лидерската си пазарна позиция.

Компанията "Еърбъс", която беше принудена от собствените си индустриални проблеми да намали през октомври целите си за доставки през 2019 година с между 2% и 3%, използва допълнителни ресурси до часовете преди новогодишната нощ, за да достигне доставките на 863 самолета за изминалата година в сравнение с ревизираната си цел за 860 реактивни самолета.

Доставките нараснаха със 7,9% спрямо 800-те самолета през 2018 година.

От "Еърбъс" отказаха да коментират данните, цитирани от "Ройтерс", преди да бъдат проверени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама