9000 тона отпадъци, внесени от Италия, са открити в Плевен

17:53, 02 яну 20 25 6427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Окръжната прокуратура в Плевен образува досъдебно производство за 9 000 тона отпадъци, внесени от Италия, открити в депо в Плевен. Това съобщи ръководителят на окръжната прокуратура в града Ваня Савова. Сигналът е подаден в края на миналата година, съобщи БНТ.

Мащабна операция на МВР заради незаконния италиански боклук

Проверката и процесуалните действия, които извършва прокуратурата, са свързани с фирма "Феникс - ЕООД" и с други фирми, представлявани от същия собственик, каза Савова.

"Депонираните на място, което ни е известно отпадъци, в голямата си част са внос от Италия, но не са тези, които са били натоварени на влакова композиция. Тези са пристигнали по море", заяви Ваня Савова, окръжен прокурор на Плевен.

Отпадъците са внасяни в продължение на 1 година. Към момента е ясно, че фирмата трябвало да ги обработи, но това не се е случило, обясни Савова.

''Няма ток, няма вода, няма машини, които видимо да могат да извършват дейности във връзка с преработката на отпадъка. Има машини във видимо лошо състояние", добави Савова.

Отпадъците, които са огледани от разследващите са пластмаса, хартия, дърво и метал, Взети са проби, за да се установи дали са опасни, каза Савова.

Разследването е започнало преди 2 дни. Разпитани са хората, свързани с вноса и съхранението на отпадъците. Огледано е местопроизшествието, иззети са документи от РИОСВ - Плевен. По думите на Савова към момента има достатъчно основания да се смята, че са нарушени изискванията за съхранение и преработка на отпадъците.

"Имаме основания да смятаме, че някои длъжностни лица не са изпълнили задълженията си, свързани с контролните функции на съответната Регионална дирекция за опазване на околната среда и водите. Но към този момент това са само предположения и се извършват процесуални действия за установяване евентуално на елементите и на такова деяние", каза още Савова.

Полицията и прокуратурата са взели мерки да не се допусне внос на отпадъци от собственика на фирмата, докато не се изясни дали тя има необходимия капацитет за преработка и съхранение, допълни прокурорът на Плевен. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама