Турция предлага за жени гъвкаво работно време и по-дълги отпуски

19:18, 02 яну 20 / Любопитно 25 2425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турското правителство планира да въведе редица нови стъпки за повишаване на заетостта на жените през следващата година, от гъвкаво работно време до по-дълги отпуски. Също така ще подкрепи разработването на цифрови бизнес модели, позволяващи на служителите да работят независимо от фиксирано място.

Процентът на заетост в Турция при жените все още изостава от този при мъжете и се колебае около 30%. Турция има за цел да го увеличи най-малко до 34% до 2023 г., предаде БГНЕС.

Министерството на индустрията и технологиите ще обедини усилията си с Министерството на националното образование за заетост на жените на по-квалифицирани работни места.

Обучението по предприемачество, за да има повече жени в работната сила въз основа на техните умения, също ще бъде подкрепено. Правителството ще разшири и детските заведения в индустриални и технологични зони, където са концентрирани компании, за да насърчи жените, които трябваше да напуснат работата си след раждането, да се върнат на работа.

Друг план е разширяването на бизнеса с гъвкави условия на труд, особено в разработването на софтуер и информатика, където е възможно да се работи от дома, за да се насърчат повече жени да участват в работната сила.

Правителството вече одобрява поредица от проекти, специално за заетостта на жените в бизнеса, свързан с технологиите. Броят на жените, заети в публичните и частните сектори на научноизследователската и развойна дейност, се е увеличил с 55,6% през последните пет години и достигна 54 308.

Професионалисти в сектора и висши ръководители жени казват, че шепа жени работят в технологичните и инженерни фирми в Турция, въпреки огромен интерес от млади жени, които търсят кариера в тези конкретни области.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама