"Зелената зона" в столицата се разширява

20:45, 02 яну 20 25 2941 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ново разширение на "зелената зона" в София. Предвижда се тази година тя да се разрасне към още два столични квартала – "Иван Вазов" и "Слатина". „Очаква се паркирането на улиците там да стане платено най-рано през април“, заяви за bTV кметът на столичния район "Триадица" Димитър Божилов. Идеята за платено паркиране в квартал „Иван Вазов“ беше приета на обществено обсъждане през декември.

“Колите са по тротоарите, хората не могат да минават по тях, майките с количките слизат на улиците, където, трябва да се съгласим, не им е мястото”, заяви Димитър Божилов, кмет на район "Триадица". Някои граждани остават скептични. „Ще намерят друг начин, ако трябва някъде да паркира, без да плаща, ще намери – ако ще и на тревата, ако ще и във входа ще влезе с колата”, смята столичанин.

Мнозинството от квартала са съгласни с икономиста Стоян Панчев: „Цената трябва да е такава, че във всеки един момент да има поне 15 свободни места, тъй като имаме коли, които се въртят, търсят място да паркират и хем създават повече замърсяване, хем допълнително задръстрване”, каза той.

Според икономисти платеното паркиране е по-добрият начин за финансиране, отколкото вдигането на местни данъци.

Очаква се пожеланата в „Иван Вазов” „зелена зона” да е готова през април. Ще следва примера на съседния столичен квартал "Буката", където паркирането е платено, но местата са повече.

ЦГМ: Не строим паркинги, защото няма терени

„Не малка част от хората, които работят там, и които дори живеят там, паркират своите автомобили от другата страна на булеварда в квартал „Иван Вазов”, които могат да се възползват от лукса да не плащат за своя престой”, обясни Божилков. Войната за пространство в София продължава.

Освен в „Иван Вазов” „зелена зона” ще бъде въведена и в „Слатина” - отново по искане на жителите на квартала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама