София чества Освобождението си

07:00, 04 яну 20 25 2598 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

4 януари е една от паметните дати в историята на София - Освобождението на столицата ни от турско робство. Около 14.00 часа на 4 януари 1878 година в града влизат първите руски части. В катедралната църква „Света Неделя” е отслужен тържествен молебен в присъствието на генерал Гурко - традиция, която се повтаря всяка година.

''Вероятно нямаше да преминем Балкана, ако не бяха тези мълчаливи и силни българи, донесли ни хляб и топла храна. Накараха ни да махнем конете, за да запрегнат своите волове към оръдията и така тръгнаха първи да прокарват пъртина през преспите и чудовищния студ'', Генерал Йосиф Гурко

След битката при София Орханийската османска армия престава да съществува като организирана военна сила. На Османската империя са нанесени непоправими човешки и материални загуби. Направлението София – Пловдив – Одрин е открито за настъпление. Пловдив е освободен на 16 януари, а Одрин е превзет на 20 януари.

Както повелява традицията, от 10.00 часа на 4 януари в храм „Света Неделя” ще бъде отслужен благодарствен молебен по повод 142-а годишнина от освобождението, предава БНР. В 10.30 часа от храма ще тръгне литийно шествие, което ще завърши с поднасяне на цветя и венци пред паметниците на генерал Гурко и Цар Освободител. От 11.15 часа пред Паметника на българския опълченец ще започне литературно-музикална програма и ще бъдат поднесени венци и цветя.

Тържествените събития са организирани от Столичната община, Софийската света митрополия, Сдружението на приятелите на Русия „Александър Невски” и Фондацията „Героите на България”

Честването е част от Календара на културните събития на Столична община.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама