Сблъсък между Тръмп и Путин за убийството на Солеймани

17:30, 03 яну 20 / Свят 25 2788 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нова ескалация на напрежението между Съединените щати и Иран. При американски ракетен удар в Багдад е бил убит командващият елитните ирански бригади "Ал Кудс" - генерал Касем Солеймани.

От Пентагона съобщиха, че ударът е извършен по нареждане на президента Доналд Тръмп.

Самият той заяви, че иранският военен командир Касем Солеймани - който беше убит от американски удар – е трябвало да бъде убит много преди това.

В първите си съществени коментари за операцията, проведена по-рано днес на международното летище в Багдад, Тръмп туитва, че Солеймани „е трябвало да бъде изваден от строя преди много години!“

Солеймани "е убил или ранил тежко хиляди американци за продължителен период от време и е замислял да убие още много... но беше хванат!", пише Тръмп.

Единствените му по-ранни коментари за драматичната новина включваха туит, съдържащ снимка на американското знаме и друг, в който се казва, че „Иран никога не е печелил война, но никога не е губил преговори!“.

Руския президент Владимир Путин също коментира ситуацията в Близкия Изток като изтъкна, че това ще влоши ситуацията в района. "Тази акция може сериозно да влоши ситуацията в региона", каза той по време на телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон.

Същевременно акциите на Уолстрийт се сринаха рязко, след като американски удар уби топ ирански командир, което предизвика заплахи за отмъщение от Техеран.

За около две минути търговия, Dow Jones се търгуваше на 28 616,27, което е снижение с 0,9%.

Индексът S&P 500 също спадна с 0,9% до 3 229,22, докато технологичният Nasdaq спадна с 1,0% до 8 999,84.

Основните индекси бяха стабилни в четвъртък, но американската атака срещу Касем Солеймани - и заплахата на Иран да отмъсти за смъртта му - доведе до множество рекордни снижения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама