Вносът на боклука в Плевен е законен, престъпление се търси в преработката му

20:36, 03 яну 20 25 3084 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вносът на боклука, открит в складове край Плевен, не е незаконен. Той е внесен у нас с всички разрешителни. Престъплението обаче може да се търси в това, че не са изпълнени ангажиментите да бъде преработен, с което е застрашена околната среда, съобщи БНТ.

9000 тона отпадъци, внесени от Италия, са открити в Плевен

За момента няма данни отпадъците да са опасни за здравето на хората, но това тепърва ще се проверява.

Разследва се и документно престъпление, тъй като фирмата е получила разрешение, без да докаже, че има възможност да преработи целия боклук. Уточняват се и фирмите, от които е пристигнал боклукът от Италия и дали дали някои от тях не са свързани с калабрийската мафия Ндрангета.

Проверяват се и още пет фирми с подобна дейност у нас, като най-вероятно и там ще видим подобни операции на органите по сигурността.

Борисов: Подготвят се акции за боклука на още 7 места

Според източници на медията някои от балите на площадката в Плевен са там още от 2014 г. Обработването на боклука е трябвало да приключи до края на 2018 г. Проверките на екоинспекцията през всичкото това време не са открили нарушения. Последната от петте проверки е от 19 декември и тя също установява, че разрешителните на фирма "Феникс Плевен" ЕООД за внос и преработка се изпълняват стриктно. 

След акцията в Плевен: Четири служителки на РИОСВ са привикани на разпит

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама