САЩ разполагат още 3 000 военни в Близкия изток след убийството на Солеймани

20:56, 03 яну 20 / Свят 25 2557 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

САЩ одобриха разполагането на допълнителни 3 000 военнослужещи в Близкия изток вследствие на убийството на върховния генерал Касем Солеймани, предаде CNN, позовавайки се на американски служител в отбраната.

Висш ирански генерал е убит при американски ракетен удар в Багдад

При удара загинаха иранският генерал Касем Солеймани, командващ подразделението за специални операции "Ал Кудс" на Корпуса на гвардейците на ислямската революция и Абу Махди ал Мухандис, командващ иракско паравоенно формирование.

След въздушния удар на САЩ в иракската столица, иранските лидери се ангажираха да отмъстят за действията на Вашингтон, които определиха като "ужасно престъпление", както и за акт на "тероризъм", съобщи БГНЕС.

Сблъсък между Тръмп и Путин за убийството на Солеймани

Иракският премиер Адел Абдул Махди призова депутатите да се съберат на извънредно заседание в неделя, на което да обсъдят нападението.  Според него то е нарушение на националния суверенитет на Ирак.

Кой е Солеймани - генералът, заради когото Тръмп може да започне война?

Снимка:БГНЕС

За много иранци, чиито икони след ислямската революция са строгите лица на духовниците, генерал-майор Касем Солеймани бе символ на националната способност да се устои на 40-годишния американски натиск. За САЩ и Израел той бе фигура, за която се знаеше малко, човек, който командваше иранските проксита и отговаряше за бойците в Сирия, подкрепящи президента Башар Асад, виновник за смъртта на американски войници в Ирак, пише БТА.

Солеймани оцеля в ужаса на дългата война, която Иран води през 1980-те години с Ирак, и пое контрола върху елитните Бригади "Ал Кудс" на Революционната гвардия, на които бяха възложени иранските кампании в чужбина.

Сравнително неизвестен в Иран преди американското нахлуване в Ирак през 2003 г., популярността и мистичният ореол на Солеймани придобиха такава сила, че американски официални лица призоваха за убийството му. За петнайсетина години Солеймани бе станал най-разпознаваемият ирански фронтови командир, отхвърлил призивите да влезе в политиката, но натрупал същата, ако не и по-голяма мощ от цивилното ръководство.

"Фронтът на войната е изгубеният рай на човечеството - каза Солеймани в интервю през 2009 г. - Има един рай, който се описва на хората като поточета, красиви нимфи и тучна зеленина. Но има и друг вид рай. . . . Военният фронт е истинският изгубен рай на човешкия род".

Снимка: БГНЕС

Върховният ирански лидер аятолах Али Хаменей веднъж нарече Солеймани "живия мъченик на революцията". Късметът му изневери, след като няколко пъти плъзваха слухове, че е умрял. Така стана при самолетна катастрофа през 2006 г. в Северозападен Иран, в която загинаха други военни, и при бомбардировка през 2012 г. в Дамаск, която уби високопоставени помощници на Асад.

Сравнително неотдавна, през ноември 2015 г., тръгна слух, че генералът е убит или тежко ранен, предвождайки верни на Асад сили в битките край Алепо.

 

Като шеф на силите "Ал Кудс", Солеймани ръководи задграничните операции на корпуса на гвардейците и скоро след нахлуването в Ирак през 2003 г. и свалянето на Саддам Хюсеин привлича вниманието на американците.

В реч през 2010 г. американският генерал Дейвид Петреъс (тогава командващ силите на САЩ в Ирак) спомена за получено от Солеймани писмо, в което той уверява американския си колега, че "аз, Касем Солеймани, контролирам иранската политика спрямо Ирак, Ливан, Газа и Афганистан".

САЩ и ООН поставиха Солеймани в санкционния списък през 2007 г., макар че неговите пътувания продължиха. През 2011 г. американски официални представители казаха, че е обвиняем по един много странен заговор на "Ал Кудс" да наеме мексикански наркобарон за убийство на саудитски дипломат.

Най-голяма известност обаче Солеймани придоби в сирийската гражданска война и чрез бързия възход на групировката "Ислямска държава". Иран - мощен поддръжник на Асад, изпрати Солеймани в Сирия няколко пъти, за да оглави атаки срещу ИД и други противници на управлението на Асад. Докато предвожданата от САЩ коалиция се фокусираше върху въздушните удари, при няколко наземни победи на иракските сили се появиха снимки, на които се виждаше, че Солеймани е начело на атаките и никога не носи бронежилетка.

"Солеймани ни учеше, че смъртта е началото на живота, а не краят му", каза един командир на иракска (шиитска) милиция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама