След обилни валежи: Язовирите в Кипър преливат

11:15, 04 яну 20 / Свят 25 1982 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Язовирите в Кипър преливат. Почти рекордни количества вода се вляха в тях в резултат на бурното време и проливните дъждове в края на миналата и началото на тази година, които се очаква да продължат и през следващата седмица.

Седем язовира на острова вече преляха. Утре се очаква да се препълни вторият по големина язовир в страната „Аспрокремос” заради продължаващия голям приток в него през тази седмица. Още язовири са на път да излязат от границите си, предава БНР.

Лошо време в Гърция, част от фериботите не пътуват

Проливните дъждове в края на миналата и началото на тази година вече запълниха над 88% от капацитета на язовирите в страната, при едва около 18% по същото време през 2019 г., съобщи Департаментът по водите в петък.

Над 3 млн. куб. метра вода са се влели в язовирите в страната за последните 24 часа.

Компетентните органи обявиха редица мерки за безопасност и указания за хората в районите с препълнени водохранилица. Предупрежденията бяха отправени в навечерието на започналия днес в Кипър тридневeн уикенд (Богоявление в понеделник е неработен ден). През него се очаква въпреки лошото време мнозина любопитни посетители да се отправят към преливащите язовири да наблюдават тези атрактивни и не много обичайни за средиземноморския остров явления.

Падналите през декември валежи са достигнали 176% от нормата за месеца, по данни на Департамента по метеорология.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама