142 години свободна София (ОБНОВЕНА)

15:35, 04 яну 20 25 5427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувана в 10:53/ Обновена в 15:37

София празнува годишнина от освобождението си от турско робство. Честванията започнаха в 10.00 часа с молебен в катедралния храм "Света Неделя", където преди 142 години се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на града. На молебена присъстваха патриарх Неофит, както и кметът на столицата Йорданка Фандъкова, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

София чества Освобождението си

Годишнината бе отбелязана и от другите централни софийски храмове с празнично биене на камбаните.

В 10.30 часа започна литийно шествие по софийските улици, което завърши с поднасянето на цветя и венци пред паметниците на генерал Йосиф Гурко и Цар Освободител.

Снимка: БГНЕС

От 11.15 часа пред Паметника на българския опълченец започна литературно-музикална програма и бяха поднесени венци и цветя. Денят събра стотици хиляди хора пред историческите паметници в столицата.

Снимка: БГНЕС

По повод годишнината кметът Йорданка Фандъкова написа в публикация в профила си в социалната мрежа "Фейсбук": "Днес, на 4 януари, се навършват 142 години от освобождението на София. Тогава войските, водени от генерал Гурко, с руски, фински, полски, сръбски, румънски, черногорски, молдовски и украински войни, влизат в София. Благодарственият молебен за Освобождението на София е отслужен в катедралния храм “Свети Крал” - днешната църква “Света Неделя”.

Да помним и смелите действия на италианския консул Виторио Позитано и вицеконсулите на Франция и Австро-Унгария Леандър Леге и Йозеф Валдхард, които предотвратяват опожаряването на София, като отказват да напуснат града. Решението на турското командване при отстъплението им е София да бъде запалена, а складовете с боеприпаси – взривени", написа още столичният кмет.

По думите й година след Освобождението, по предложение на жители на София, е решено 4 януари по нов стил да се отбелязва тържествено. Този ден по стар стил тогава е 23 декември, навечерието на Бъдни вечер.

 

 

Лидерът на БСП - София Калоян Паргов, народни представители и общински съветници от групите на социалистите също поднесоха венци и цветя на паметника на Българския опълченец по повод 142 години от Освобождението на София.

"Свободата е най-висша ценност, тя не ни се дава даром", каза в словото си проф. Ваня Добрева, заместник-председател на Градския съвет на БСП - София и на Сдружението на приятелите на Русия "Александър Невски". Тя нарече 500-те години османско иго "български апокалипсис".

"Истински подвиг през тези пет века е опазването на българското ни име и духовните скрижали на нацията", каза още тя. - Въпреки поругаването на честта на семействата и децата, въпреки ширещите се емоционални състояния на страх и страдание, българинът запазва свещения спомен за своя произход, за рода и вярата си. И неслучайно робското безвремие ражда примерите на върховен български героизъм - чрез подвига на хилядите български хайдути, четници, революционери", посочи още проф. Добрева.

Тя отбеляза, че свободата се отстоява, за нея се води всекидневна битка. "Свободата означава да помним, да пазим паметта и да я предаваме на децата си - истинска и неомърсена", посочи тя.

Снимка: БСП-София

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама