Хиляди спасяваха китове, заседнали на плаж в Нова Зеландия

19:25, 04 яну 20 / Свят 25 2102 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 1000 души се събраха на плаж в Нова Зеландия, за да се опитат да спасят малко стадо китове гринди, които заседнаха за една нощ. Седем мъртви кита и четири живи, включително едно малко, са излезли на плаж близо до Матаранги, пише Ройтерс. Хората покривали с чаршафи и изливали кофи с морска вода върху тях в опит да ги охладят.

Този вид китове – пилоти или гринди – живеят в семейни групи като всяка наброява между 20 и 100 кита. Те са тъмносиви на цвят. Могат да тежат до 2 тона и достигат 6 метра. Продължителността им на живот е около 45 години.

Това не е най-тежкият подобен случай на острова, където редовно китове изплуват на брега. През 2017 г. 416 кита излязоха на плаж в Нова Зеландия. Имало е случай и с 1000 кита през 1918 г. и 450 през 1985 г.

Нова Зеландия е лидер по брой "самоубийства" на китове и делфини. Учените и досега не са открили причините за смъртта им. Смята се, че върху тях е възможно да влияят сонарите на военните кораби, замърсените океани и магнитните бури.

Като правило, ако един делфин реши да се самоубие, изскачайки на брега, другите животни от стадото се опитват да му помогнат, като в крайна сметка сами се озовават в този капан.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама