„Балкански поток“ увеличава в пъти приходите на „Булгартрансгаз“

10:44, 05 яну 20 25 2382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Доставките на газ от Русия се осъществяват успешно през новата входна точка – „Странджа 2“, през Турция. Плюсовете от реализирането на този проект са сигурност и икономическа целесъобразност. Това ще се отрази върху крайните цени и върху крайния потребител. С промяната на точката на доставка се спестяват и транспортни разходи. През „Странджа 2“ газ получават и Северна Македония, и Гърция“, каза за БНР Владимир Малинов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“.

Той подчерта, че от 1 януари „Булгартрансгаз“ продължава да транспортира газ до Турция.

„Природният газ идва от Турция, минава през нас и се връща обратно в Турция - през „Турски поток“ влиза в компресорна станция „Странджа“, на българска територия. Ние го реверсираме и по съществуващия маршрут, по който до момента доставяхме газ за Турция, го връщаме обратно в Турция“, обясни Малинов и увери, че България и „Булгартрансгаз“ ще останат на газовата карта на Европа.

Борисов показа строежа на „Балкански поток” от птичи поглед (ОБНОВЕНА)

И след изграждането на „Балкански поток“ приходите на „Булгартрансгаз“ ще се увеличат няколко пъти. Това, което очакваме с реализацията в по-голям мащаб на „Балкански поток“, е приходът от пренос на „Булгартрансгаз“ да достигне около 400 млн. лева на годишна база“, коментира изпълнителният директор.

Владимир Малинов съобщи, че от началото на функционирането на газовата борса на 1 януари вече има сключени осем сделки.

„Сделките са доста под регулираната цена, одобрена на 1 януари. Това означава, че интерес към борсата има. Има регистрирани 14 ползватели. Ценовите сигнали, които се дават от тези сделки, показват, че има смисъл. Освен до либерализация това ще доведе и до по-добри финансови и икономически условия“, каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама