Древна китайска практика помага на деца да смятат

11:45, 05 яну 20 25 2011 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Древна китайска практика помага на децата да смятат бързо и лесно. С нея дори 4-годишни могат да пресмятат двуцифрени и трицифрени числа.

Днес трудно бихме си представили броенето без съществуването на цифрите. В най-стари времена това ставало само чрез пръстите. Но с напредването на човечеството търговците имали нужда от нещо, което да им помага, за да управляват по-добре стоката си. Така 3000 години преди новата ера се появява абакусът. Смята се, че произходът му е някъде от земите на древен Вавилон, Индия или Китай. И до днес обаче на Изток той се практикува.

Преди много години абакусът е представлявал дървена рамка с глинени топчета. При нас ние учим децата, че разделяме топчетата на небесни и земни топчета. Децата се учат да разпознават топчетата. Всяка позиция на топче е определено число и след определено време започват да си представят този абакус и така идва менталната аритметика”, разказа за bTV преподавателят Мариета Станкова.

Менталната аритметика е част от училищните програми в Китай и Русия. А от две години е разпространена и в България.

Под формата на игра децата се влюбват в математиката още преди да са тръгнали на училище. Стават по-спокойни и по-концентрирани. Задържат вниманието си за по-дълго време и изграждат важни училищни навици.

Менталната аритметика е подходяща за деца между 4 и 12-годишна възраст. Според Мариета помагат доказано много и на деца със специални образователни потребности. От 2013 г. китайският абакус е част от световното нематериално културно наследство на Юнеско.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама