В Калофер започнаха тържествата по повод 172-та годишнина от рождението на Христо Ботев

21:05, 05 яну 20 25 2056 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Калофер започнаха тържествата по повод 172-та годишнина от рождението на Христо Ботев. Сред официалните лица бяха заместник-министърът на образованието Таня Михайлова и областният управител на Пловдив Дани Каназирева, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

С думи за Ботев кметът на Калофер Румен Стоянов откри тържественото събрание, което вече е традиция за родния град на поета.

В словото си зам.-министър Михайлова припомни важни моменти от живота и делото на поета-революционер и подчерта значимостта на незабравимото му творчество.

Областният управител на област Пловдив Дани Каназирева отбеляза, че 172 години след рождението на великия поет и революцинер стиховете и делото му продължават да вълнуват всички българи и да предизвикват почит и преклонение.

„В историята и културата на всеки един народ има личности, които са се откроили с качествата или с дейността си, хора, чиито имена се знаят както от най-възрастните, така и от невръстните деца", подчерта Каназирева пред пълната зала на читалище "Христо Ботев".

Тя припомни,че такава личност за нашата нация безспорно е Христо Ботев – човек с буен, страстен, силен дух.

„Нещо повече!  Ботев е сложна, изпреварила времето си личност. Той сякаш е извън времето. Поезията му ни кара да настръхваме, публицистиката му дори и сега звучи актуално. А делото му - делото му е подвиг! Биографията на Ботев, за краткото време през което е живял,  е  толкова разнообразна, че е трудно да го определиш само като поет, само като революционер, само като  учител, публицист или прозаик. Той е една многостранна личност, непрестанно диреща нещо ново. Може би затова е изживял и своя живот така. На един дъх. Както на един дъх се четат неговите стихове“, допълни Каназирева.

 

След тържественото събрание жителите и гостите на Калофер гледаха моноспектакъла "Щурчето - убиецът на Ботев" по романа на Неда Антонова "Неговата любима, представен от Димитър Селенски и ДТ "Гео Милев" от Стара Загора.Вечерта приключи с празнични илюминации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама