„Жокера“ с 11 номинации за БАФТА

13:20, 07 яну 20 / Любопитно 25 1861 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мрачната комиксова адаптация "Жокера" на режисьора Тод Филипс получи 11 номинации за наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия, съобщиха Reuters и "Холивуд рипортър", цитирани от БТА.

С по 10 номинации за отличията, смятани за британския еквивалент на наградите "Оскар", са мафиотският епос "Ирландецът" на Мартин Скорсезе и одата за златната ера на киното "Имало едно време в Холивуд" на Куентин Тарантино. Следва военният епос "1917" на Сам Мендес с девет.

"Жокера", "Ирландецът", "Имало едно време в Холивуд" и "1917" ще се съревновават в категорията за най-добър филм заедно с южнокорейската продукция "Паразит".

С номинации за най-добър британски филм са "1917", "Стръв", "За Сама", "Рокетмен", "Съжаляваме, че ви пропуснахме" и "Двамата папи".

Призът за най-добър режисьор ще си оспорват Сам Мендес за "1917", Мартин Скорсезе за "Ирландецът", Тод Филипс за "Жокера", Куентин Тарантино за "Имало едно време в Холивуд" и Пон Джун-хо за "Паразит".

В категорията за най-добра актриса са номинирани Джеси Бъкли за "Дива роза", Скарлет Йохансон за "Брачна история", Сирша Ронан за "Малки жени", Чарлийз Терон за "Бомба със закъснител" и Рене Зелуегър за "Джуди".

Носителят на приза за най-добър актьор ще бъде избран измежду Леонардо ди Каприо за "Имало едно време в Холивуд", Адам Драйвър за "Брачна история", Тарън Еджъртън за "Рокетмен", Хоакин Финикс за "Жокера" и Джонатан Прайс за "Двамата папи".

Австралийската звезда Марго Роби е с две номинации в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля - за "Имало едно време в Холивуд" и "Бомба със закъснител". Останалите претендентки за отличието са Лора Дърн за "Брачна история", Скарлет Йохансон за "Джоджо Заека" и Флорънс Пю за "Малки жени".

В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля са номинирани Том Ханкс за "Хубав ден в квартала", Антъни Хопкинс за "Двамата папи", Ал Пачино за "Ирландецът", Джо Пеши за "Ирландецът" и Брад Пит за "Имало едно време в Холивуд".

С номинации за оригинален сценарий са "Зубрачките", "Вади ножовете", "Брачна история", "Имало едно време в Холивуд" и "Паразит", а за адаптиран - "Ирландецът", "Джоджо Заека", "Жокера", "Малки жени" и "Двамата папи".

В категорията за оригинална музика са номинирани Томас Нюман за "1917", Майкъл Джакино за "Джоджо Заека", Александър Депла за "Малки жени", Хилдур Гурнадотир за "Жокера" и Джон Уилямс за "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър".

Номинираните в категорията за най-добър неанглоезичен филм продукции са "Паразит", "Сбогуването", "За Сама", "Болка и величие" и "Портрет на момиче в пламъци".

С номинации за най-добър документален филм са "Американска фабрика", "Аполо 11", "Диего Марадона", "За Сама" и "The Great Hack".

"Замръзнало кралство 2", "Клаус", "Овцата Шон: Фармагедон" и "Играта на играчките: Пътешествието" ще се съревновават за наградата за най-добра анимация.

Ден по-рано бяха обявени претендентите за приза "Изгряваща звезда" - единственото отличие на Британската академия за кино и телевизия, носителят на което се определя от публиката. Наградата се присъжда на обещаващи млади таланти, които не е задължително да са дебютанти в киното. Номинираните тази година са Аукуафина, Джак Лоудън, Кейтлин Девър, Келвин Харисън младши и Майкъл Уорд.

Призовете БАФТА са смятани за важен индикатор за вероятен успех при определянето на носителите на най-престижните отличия в света на киното.

Наградите БАФТА ще бъдат раздадени на церемония в "Роял Албърт хол" в Лондон на 2 февруари. Водещ на наградното шоу ще бъде Греъм Нортън.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама