Tesla достави първите електромобили Model 3, произведени в Китай

22:00, 07 яну 20 25 3224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шанхайската фабрика на американската компания Tesla достави на свои клиенти първите 10 електромобили Model 3 седан, произведени изцяло в новата фабрика в Китай (Gigafactory), а главният изпълнителен директор Илон Мъск заяви, че производителят на електрически автомобили планира да създаде и дизайнерски център в азиатската държава, който да създава модели за продажби в световен мащаб, предаде БТА.

На специално събитие в Gigafactory в Шанхай Мъск също така представи и програма за новите електромобили Model Y, заявявайки, че в крайна сметка вероятно ще има повече търсене за Tesla Model Y, отколкото за всичките останали автомобили на компанията, взети заедно.

Илон Мъск изрази благодарност и към по-ранните китайски клиенти, отбелязвайки, че благодарение на закупените от тях електромобили Tesla от внос е било възможно разширяването на неговата компания в Китай и изграждането на фабриката в Шанхай.

Tesla построи Gigafactory 3 - първата фабрика извън САЩ, след решението на управляващата Комунистическа партия на Китай от 2018 година да разреши изцяло чуждестранна собственост при производството на електрически автомобили в страната. Вече започна производството на Model 3 и планиране на електрически автомобил с повишена проходимост (SUV), известен като Model Y.

С изграждането на фабриката в Китай Tesla се изолира от евентуални увеличения на митата върху вносните автомобили, произведени в САЩ, ако има ново ескалиране на тарифната война между Пекин и Вашингтон.

Други чуждестранни автомобилни производители, включително General Motors, Volkswagen и Toyota Motor, имат отдавна съвместни предприятия в Китай. Шанхайската фабрика обаче прави Tesla първата чуждестранна марка автомобили, която е изцяло собственик върху своите операции производство в Китай.

Китай е най-големият глобален пазар за електромобили, но стартирането на производството на Tesla идва в момент, когато продажбите намаляват след края на правителствените субсидии от средата на 2019 година.

Общите продажби на електрически превозни средства в Китай спаднаха с почти 45% през ноември спрямо година по-рано до 95 000, въпреки че продажбите за първите 11 месеца на 2019 година се увеличиха с 1,3% до малко над 1 милион електромобили.

Илон Мъск заяви на официалното събитие, че Tesla планира да увеличи инвестициите в Китай и да изгради дизайнерски център за "създаване на електрически автомобили, които да се продават в световен мащаб", но без да предостави на този етап повече подробности.

Стартовата цена на китайския Model 3 е от 299 050 юана (около 42 680 долара), следвайки обявеното месец по-рано намаление на цените. Компанията заяви, че производството е започнало още през декември и на 30 декември вече са били доставени 15 Model на служителите на Tesla във фабриката в Шанхай.

По-рано Tesla съобщи, че е доставила през миналата година в световен мащаб около 367 500 свои нови електромобили.

Компанията изненада приятно инвеститорите, като отчете печалба от 143 милиона долара през третото тримесечие на 2019-а година, засилвайки техните надежди, че Tesla може да се превърне в рентабилно предприятие. Компанията загуби 1,1 милиарда долара само през първата половина на миналата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама