Денят накратко – 7 януари

19:00, 07 яну 20 25 1694 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Водната криза в Перник отмени традиционния фестивал "Сурва", Йорданка Фандъкова представи новата електробусна линия, пожарите в Австралия предизвикаха най-голямата дарителска кампания в историята на Facebook и още:

***

Представиха новата електробусна линия

Столичният кмет Йорданка Фандъкова представи днес новата електробеусна линия 123, която вече ще се обслужва само от екологични возила. Фандъкова увери, че до края на мандата й в София ще има 10 електролинии, а до края на 2021 г. ще се движат около 20% електробуси от всички автобуси по линиите.

До момента в София има изградени 6 зарядни станции, като електрическите автобуси се зареждат на всяка последна спирка от маршрута си по 7 мин., за да презареди батерията. На представянето присъства и новият зам.-кмет по транспорта Кристиян Кръстев, който уточни, че София е проектирана за много по-малко жители, а инфраструктурата е строена за три пъти по-малко трафик.

***

Ивановден е!

Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на днешния Ивановден. 355 950 българи празнуват имен ден на днешния ден. Премиерът Бойко Борисов поздрави всички именици за празника. "Днес е Ивановден! Невъзможно е да нямаш поне един близък, който да не празнува днес. Скъпи именици, радвайте хората около Вас, правете добро и бъдете здрави", написа Борисов в профила си във Facebook. Поздрав по повод Ивановден отправи и Цветан Цветанов.

***

Перник остава без “Сурва”

Фестивалът "Сурва", който традиционно се провежда в Перник, тази година няма да се състои. Причината - кризата с водата в общината и въведеният режим. Категоричното мнение на здравното ведомство е, че заради опасност от зарази е по-добре фестивалът да бъде отменен. Само в селата около Перник ще се проведе автентичният ритуал, който съпътства "Сурва".

***

Гешев разпореди специален надзор върху разследванията на къщи за гости

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново вземане на специален надзор на 23 досъдебни производства за престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз и др. престъпления от общ характер, при финансиране на т.нар. къщи за гости.

Към настоящия момент на територията на страната са образувани 23 досъдебни производства за представяне на неверни сведения, за да бъде получено финансиране от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от ЕС на българската държава. По всички останали случаи продължават проверките.

***

Превозвачите обсъдиха съвместни протестни действия срещу въвеждането на тол системата

Броени дни преди националния протест на превозвачите „срещу несправедливите обхвати и цени на тол системата и срещу опасностите от нерегламентираните превози на пътници“ от Съюза на международните превозвачи заявиха, че диалогът им с Министерството на регионалното развитие и благоустройството е приключил. Те поясниха още, че не са против тол системата, а против обхвата й. По време на протеста на 13 януари се очаква автобусите да спрат да превозват пътници.

***

Отлагат погребението на Солеймани заради множество жертви на процесията

С викове "Смърт на Америка" жителите на иранския град Керман се събраха масово днес за погребението на иранския генерал Касем Солеймани. Най-малко 40 души са загинали и 213 са били ранени при блъсканицата по време на процесията в родния му град, а заради инцидента погребението се отлага. 

***

Пожарите в Австралия предизвикаха вълна от съпричастност

Големите пожари в Австралия предизвикаха най-голямата дарителска кампания в историята на Facebook.  Близо един милион потребители на социалната мрежа са дарили над 26 милиона долара на Провинциалната пожарна служба на Нов Южен Уелс (NSW Rural Fire Service). Освен тези дарения, хора от целия свят събраха над 3 милиона долара за службата WIRES, която се грижи за спасяването на диви животни. Междувременно стотици доброволци плетат защитни одеяла, изработват къщички и торбички за останалите без подслон и пострадали от пожарите животни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама