САЩ извеждат войските си от Кувейт, Иран готви нов ракетен обстрел в Ирак

13:32, 08 яну 20 / Свят 25 1892 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на отбраната на Кувейт заяви, че е получил съобщение от САЩ за решението им да изведат войските си от базата "Арифджан" в рамките на три дни. Министърът определи решението на САЩ като неочаквано и съобщи, че ще проведе преговори по този въпрос с Пентагона и централното командване на войските на Съединените щати.

 

Румен Радев свиква КСНС заради кризата Иран-САЩ

"Арифджан" е американска военна база в Кувейт, в която са разположени части от военновъздушните и военноморските сили на САЩ, морска пехота и брегова охрана. Лагерът е финансиран и изграден от правителството на Кувейт. Там са изпратени и военнослужещи от Великобритания, Австралия, Канада, Румъния и Полша. Използвана е като предна логистична база, депо за авиационна класификация и ремонтни дейности (Task Force AVCRAD) за региона на Югозападна Азия, наземна база за поддържане на хеликоптери и но бронирана техника.

Все повече авиокомпании спират полетите си над Ирак и Иран

В същото време от премиерството в Ирак съобщиха, че са получили „официално устно съобщение“ от Иран, в което биват информирани за предстоящата ракетна атака срещу американските сили, разположени на иракска земя.

„Получихме официално устно съобщение от Ислямска Република Иран, че иранският отговор на убийството на Касем Солеймани е стартиран или ще започне скоро и че ударът ще бъде ограничен до мястото, където американската военна армия се намира в Ирак, без да се уточняват то", казаха от офиса. Иранската страна е съобщила също на иракчаните кои бази не трябва да се приближават. 

Властите в Багдад вече са уведомили американските официални лица за това по кои военни бази Иран ще нанесе удар, съобщи Си Ен Ен. 

Иран изстреля 22 ракети по иракски бази, в които се помещават американски и други коалиционни войски в началото на деня в отговор на убийството на Касем Солеймани при удар с американски дрон в Ирак миналата седмица.

ЕС призова за диалог и спиране на огъня в Близкия изток

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Вашингтон и Техеран незабавно да прекратят употребата на оръжие и да дадат шанс на диалога при деескалацията на напрежението. Колегиумът на ЕК проведе извънредно заседание във връзка със ситуацията около Иран, като е анализирал и възможността случващото се там да се отрази на ЕС.

Редица големи петролни танкерни компании спряха преминаването през Ормузкия проток като реакция на засиленото напрежение. Saudi Arabian Bahri and Brazilian Petrobras бяха сред първите, които прекратиха транспортирането на петрол през протока. Енергийният министър на ОАЕ Сухейл ал-Мазруи заяви, че няма непосредствени рискове за намаляване на петролните доставки, тъй като ОПЕК ще осигури необходимите доставки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама