Сови ще гонят плъховете от палмовите плантации в Малайзия

21:40, 08 яну 20 / Любопитно 25 3217 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Малайзийски компании за производство на палмово масло трябва да се опитат да увеличат броя на совите в плантациите си, за да се справят с проблем с плъховете, вместо да използват змии или макаци, обяви днес Малайзийският борд за палмово масло.

Плъховете намаляват добива на плантациите с 10%, сочат изчисленията на индустрията, предизвиквайки главоболия за втория по-големите производител и износител на палмово масло след Индонезия.

Малайзийският производител „Обединени плантации“ вече използва забулени сови за защита от плъхове, като по този начин намалява и употребата на химически отрови. Компанията обмисля и да включи в борбата с вредителите и бенгалски котки, след като миналата година изследване на учени препоръча макаци, които се хранят с гризачите.

Но бордът настоя, че негово проучване е показало, че забулените сови осигуряват най-добрият биологичен контрол над плъховете, а използването на маймуни е „абсолютно неуместно“, тъй като може да нанесе други щети.

Забулената сова може да изяде до два плъха на ден, докато змията само един на седмица. Според шефа на борда Ахмад Парвез използването на котки не е подходящо, тъй като те са домашни и не могат да се адаптират към условията на плантациите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама