Денят накратко – 8 януари

19:00, 08 яну 20 25 2387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

„Турски поток“ тръгна, задълбочава се кризата Иран-САЩ, Перник с планове да надгражда фестивала „Сурва“, откриха непознати стихотворения на поета Яворов и още:

***

Борисов, Путин и Ердоган откриха „Турски поток“

Руският президент Владимир Путин, турският му колега Реджеп Тайип Ердоган и премиерът Бойко Борисов участваха в церемонията по пускането в експлоатация на газопровода „Турски поток“. На церемонията присъства и сръбският президент Александър Вучич. В рамките на визитата си българският премиер разговаря неформално с Путин и проведе и двустранна среща с Ердоган.

Проектът „Турски поток“ свързва директно Русия с газотранспортната мрежа на Турция. "България активно разширява своята газопреносна инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница. Работи се на няколко участъка с обща дължина 150 км.",написа във Facebook премиерът Борисов.

*** 

Първа сесия на Стратегическия диалог България-САЩ

Министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа откриха Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. По време на срещата премиерът посочи, че за България е важно военното сътрудничество със САЩ, което не е свързано само със закупуването на самолетите F-16. Борисов засегна и проблемите в Близкия изток в контекста на това, че и Ирак, и Иран, и Сирия са в непосредствена близост до България.

Във връзка с визите за САЩ премиерът изрази надежда този проблем да се реши в рамките на две години. Херо Мустафа пък подчерта, че това е един исторически диалог между САЩ и България, който е с мисъл за добруването на България.

***

Иран обстреля американски бази в Ирак

Иран изстреля „повече от дузина“ балистични ракети срещу две авиобази в Ирак, където са базирани американските и коалиционните сили. Иранската държавна телевизия съобщи, че 80 „американски терористи“ са убити, а американски хеликоптери и военна техника са повредени. За първи път Иран поема отговорност за нападение, като държавната телевизия съобщи, че именно Техеран е изстрелял ракетите по базата. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в Twitter, че е в ход оценка на щетите от ударите. Веднага след ракетните удари Иран обяви, че е готов да не обстрелва повече американски съоръжения, ако Вашингтон не реагира на днешните ракетни атаки в Ирак.

В резултат на усложнената обстановка в Ирак и в изпълнение на решенията на НАТО двама български военнослужещи, участващи в небойната мисия на Алианса в Ирак, са преместени на безопасно място. Военният министър Красимир Каракачанов обясни, че мисията им не е прекратена, а е евакуирана. Междувременно днес стана ясно, че президентът Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради кризата.

***

Кметът на Перник обеща една много по-мащабна "Сурва" догодина

След като вчера стана ясно, че Перник остава без традиционния си фестивал “Сурва”, кметът на града Станислав Владимиров увери, че догодина ще бъдем свидетели на един много по-мащабен фестивал. За целта още от сега ще започне проектирането голямо сурвакарско село. По думите на Владимиров, отменянето на фестивала тази година със сигурност се отразява на местната икономика.

***

Специализираният съд гледа делото срещу Николай и Евгения Баневи

Семейство Баневи ползвали шофьор за подставено лице - това беше една от тезите на прокуратурата по време на поредното заседание по делото срещу бизнесмена, съпругата му и майка му в Специализирания наказателен съд. В рамките на заседанието подробно беше разпитан свидетелят Венцислав Генов, който разказа пред съда, че е работил като охрана и шофьор за семейство Баневи, а на по-късен етап бил назначен като управител на едно от дружествата на фамилията. Мъжът призна, че не разбирал нищо от бизнес, но подписвал документи като управител.

***

Откриха непознати стихотворения и документи на Пейо Яворов

106 години след трагичната смърт на поета Пейо Яворов на бял свят излизат непознати до този момент негови стихотворения, писма и документи, които според критиката имат изключителна литературна стойност. Те са предоставени на Народната библиотека от Христо Павлов от София, второ поколение колекционер, с молба да направи експертна оценка за автентичност. Става въпрос за общо 19 оригинални документa.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама