TEDxVitosha 2020, София Калинова: Каузата ми е да допринасям за обществото на глухите

10:00, 09 яну 20 25 3687 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

TОПНОВИНИ публикува поредица от интервюта с тазгодишните лектори на TEDxVitosha 2020. Представихме Ви Иван ЗорзеттоБоряна УзуноваИлиан ИлиевЦветелина НиколоваТея Кусева, Благовест Белев.

Днес Ви представяме й София Калинова. През 2015 г. на церемония в Япония тя е отличена като една от десетте най-изявени млади личности в света. Учредител и по-късно президент на Европейския съюз на глухите студенти, тя отстоява правата и равнопоставеността на глухите хора. Проучва условията за образование за студенти с увреден (или липсващ) слух и в резултат написва „Наръчник за глухи студенти в Европа“.

​Младата дама специализира в най-старото юридическо училище в Ирландия, защото иска да стане първият глух адвокат в страната и да може да пледира във висшите съдилища. 

Кое е нещото, което Ви вдъхновява да излезете на сцената на TEDxVitosha 2020: Високо. Високо. Високо.?

Това, което ме вдъхновява е възможността да споделя с голяма аудитория нещо много важно, но малко известно. Това, че, ние, глухите хора, сме като всички останали в обществото, а за да докажем това, трябва да преодолеем бариерите, които непрестанно срещаме в живота си.

Коя е личността, която най-много Ви е повлияла и дори е променила светогледа Ви?

Всеки човек, дръзнал да поеме по по-трудния път, този, който не се страхува да направи нужните промени и стъпки в името на доброто на хората, ме вдъхновява и ми влияе.

Коя според Вас е каузата на 2020 г. и следващото десетилетие? И с какви хоризонти  TEDxVitosha  дава заявка в началото на годината?

Политическите действия, свързани с климатичните промени са един от фокусите на новото десетилетие. Със сигурност все повече млади хора биват информирани и разбират, че индивидуално проявените действия водят до позитивна промяна в световен мащаб.

Коя най-голямата трудност по пътя към високото?

Най-голямата трудност е поддържането на ниво на вече постигнатата работа и процесът по надграждане върху тази основа. Ето защо думата „победител“ се свързва с много други понятия: тя означава и  „отговорност“, „смелост“, „умение“, „характер“, „воля“. В живота е изключително важно в някои ситуации да бъдем победители за себе си, но в други е още по-важно да бъдем победители за всички останали. В моя случай отговорността е много голяма, защото моята мисия и работа е да защитавам правата и интересите на хората.

Колко високо е Вашето най-високо?

Моето високо в момента не е крайната дестинация,  защото аз вярвам, че ми предстои да покорявам много нови височини. Каузата ми винаги е била да допринасям възможно най-много в полза на обществото на глухите хора.

Една стара хаитянска поговорка гласи следното: „Отвъд планините съществуват още планини“. Тези, които продължават да преодоляват препятствията по пътя си, са тези, които ще бъдат успешни, защото истината е, че пречките никога не изчезват, а успехите се постигат чрез много труд и постоянство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама