СЕМ ще изслуша шестима кандидати за генерален директор на БНР (Обновена)

13:37, 09 яну 20 25 2351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съветът за електронни медии допусна до изслушване и шестимата кандидати за генерален директор на Българското национално радио. Това са Антон Митов, Андон Балтаков, Александър Велев, Митко Димитров, Даниела Манолова и Жени Гаджалова.

"Професионалната, управленска и организационна компетентност на кандидатите е доказана в техните документи. Моето предложение е кандидатите да бъдат изслушани, както и досега, по реда на постъпване на техните документи в СЕМ", заяви председателят на регулатора София Владимирова, цитирана от БНР.

Изслушванията ще се проведат на 20-и и 21-ви януари, а изборът ще бъде на 22-ри.

От Съвета за електронни медии заявиха, че ще държат на вижданията на кандидатите за финансирането на БНР като обществена медии.

Съветът за електронни медии ще разгледа на днешното си заседание промени в Закона за радиото и телевизията, внесени от депутати от БСП, които засягат финансирането на Българското национално радио и Българската национална телевизия. 

Важното за теб: Гого Лозанов и в паника ли са българските медии?

СЕМ ще разгледа и доклад на специализираната си администрация по внесения на 5 декември миналата година от Антон Кутев и група депутати от БСП проект за промени в Закона за радиото и телевизията. С него се предлага нов модел на финансиране на обществените медии, а именно субсидия от държавния бюджет в размер на 1,5 промила от БВП.

Седем са кандидатите за шеф на БНР

Подчертава се, че моделът на финансиране не може да е базиран на такса от потребителя, която, на практика, е неприложима по начина, по който е заложена през 1998 г. Вносителите настояват най-сетне да бъде конституиран фонд "Радио и телевизия" и именно към него да се превеждат публичните средства. Със специална разпоредба се задължава СЕМ до края на 2020 г. да определи състава на Фонда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама