Елена Поптодорова: Преки заплахи от обстановката в Близкия изток няма

09:24, 09 яну 20 / Политика 25 1854 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Смятам, че е съвсем дължимо и навременно да се свика този консултативен съвет. Най-малкото това показва адекватност на службите. Добре е да се сравнят информациите, които постъпват по различните канали. Оттам насетне да се изработи една обща оценка и за ситуацията, и за рисковете и заплахи. Може би това ще е една полезна стъпка към синхронно говорене на двете институции, което не винаги се получава”, заяви вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор Елена Поптодорова по Нова телевизия.

Иран: Приключихме с отмъщението си за Солеймани

„Има много апокалиптични предупреждения в последните дни. Това не е добър знак, който трябва да се следи от взимащите решения. Винаги има рискове, винаги има заплахи. Така сме живели десетилетия. Въпросът е да бъдат оценени правилно и хладнокръвно. Преки заплахи, според мен, няма, но това не е само лично мнение, то стъпва и на експертни оценки. Рискът е до толкова, до колкото настъпва пренареждане на целия регион там. Друг един риск, който ми се иска да маркирам – рискът от т.нар. „домашен тероризъм”. Тероризъм, който се изнася извън пределите на държавите. Имаме такива примери и в Америка, и в Европа”, алармира Поптодорова.

„Още не знам дали Солеймани има връзка с атентата в Сарафово. Тогава пренесох физическите доказателства за съпричастие от Канада през Америка до тук”, каза още тя.

Румен Радев свиква КСНС заради кризата Иран-САЩ

„Историята на генерал Солеймани е много дълга. Това е един блестящ ум. Блестящ тактик, стратег, информиран много, познаващ целия регион. Командващ няколко държави. Още през октомври е имало среща в Багдад, свикана от него, на която да се планират военни действия срещу обекти на САЩ, за да се провокира американска военна реакция. Вярно е, че от 12 години той е под пряко наблюдение на САЩ и на Израел. Той не е просто вторият човек в Иран, той владее големи територии”, смята тя.

„Има няколко теми, които според мен са важни, но те не са свързани с това, че утре ще полетят ракети към България. Можем да ги видим, ако погледнем малко по-дълго процеса, който се случва в Близкия изток. През последните десетина години напрежението се увеличава. През последната година вече започна да се изчиства противопоставянето между САЩ и Иран. Тук се поставя въпросът какво е участие на Европа и НАТО. Защото вчера Тръмп каза, че иска НАТО да се ангажира в Близкия изток повече. Според мен все повече започва да стои актуално въпроса за разделението между европейската и американската част в НАТО”, заяви бившият външен министър Ивайло Калфин.

Тръмп обяви незабавни нови санкции срещу Иран

„Решението е американско. Надявам се, че там оценяват рисковете. Защо сега е избран моментът е отделен въпрос. Това решение е взето във Вашингтон и не са питани съюзниците в НАТО съгласни ли са тези рискове, които се появяват с неговото ликвидиране, да бъдат поети от страните от НАТО”, обясни той.

„Би било прекрасно ако може Европа да разработи самостоятелна не просто позиция, но и акция. Реалността е много различна. Европа не може да осигури собствена си защита, включително от тази заплаха. Тя е реална и се случва през ден. Ту от Германия, ту от Франция пристигат съобщения за точно такива действия на или самотни, или организирани, но изнесени навън терористи”, обясни Поптодорова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама