Денят накратко - 9 януари

19:00, 09 яну 20 25 2417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Разберете защо задържаха екоминистъра Нено Димов, какво се случи на свикания от президента Румен Радев съвет по национална сигурност, къде отново имаше мръсен въздух, продължава ли отмъщението на Иран заради Солеймани и още…

***
Задържаха Нено Димов след акции в Перник и МОСВ заради водната криза

Специализирана акция на антикорупционната комисия, МВР, ДАНС и прокуратурата се проведе днес в Перник и София. Спецчастите се включиха в разследването за безстопанственост на язовир „Студена“, чието състояние доведе до безпрецедентната водна криза в града. Извършени бяха разпити на свидетели и обиски във ВиК-Перник и Областната управа. На мястото на акцията в миньорския град беше главният прокурор Иван Гешев, а в столицата екипи на ДАНС и МВР претърсиха МОСВ и отведоха екоминистъра Нено Димов за разпит. По-късно той бе задържан за 24 часа, а бившият областен управител на Перник Ирена Соколова и отстраненият от длъжност шеф на местното ВиК Иван Витанов бяха разпитани и овободени.

***

КСНС заради Иран и САЩ

Президентът Румен Радев свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради кризата в отношенията между Иран и САЩ, която нагнети напрежението в Близкия изток. Политическото ръководство на страната, както и на началниците на службите и на отбранителните структури приеха обща позиция, в която се посочва, че България ще поддържа позиция сложната ситуация в Близкия Изток да се решава с дипломатически средства. Службите ще следят постоянно процесите, които имат потенциал да създадат рискове и заплахи за националната сигурност. МВнР ще поддържа постоянна връзка с българските граждани в зоните на напрежение, като може и да актуализира разработените препоръки за гарантиране на тяхната сигурност. Министерството на отбраната пък поема ангажимента да осигури безопасността на българските военни в чужбина. При промяна в обстановката ще бъдат приложени и „допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната“

***

Отново мръсен въздух в София

В пет района на София имаше замърсяване на въздуха с фини прахови частици – в "Младост", Павлово", "Надежда", "Хиподрума" и "Дружба". От общината отново призоваха гражданите да не ползват лични автомобили, а градски транспорт, както и да избягват отопление на твърдо гориво, когато е възможно. От Инспектората ще извършат извънредни проверки на строителни обекти и промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване на въздуха.

***
Частично бедствено положение във Варненско заради чумата

Частично бедствено положение бе обявено в община Вълчи дол, Варненско, във връзка с установената зараза с африканска чума. Там се намира най-големият свинекомплекс с 40 000 прасета в село Брестак. Областният управител Стоян Пасев съобщи, че до края на седмицата ще започне евтаназирането на животните, като те ще бъдат загробвани на терен до селото. Провеждат се и проверки в селата Брестак и Генерал Киселово дали все още има хора, които отглеждат прасета в личните си стопанства.

***

Шестима ще се борят за шефското място в БНР

СЕМ допусна до изслушване и шестимата кандидати за генерален директор на БНР - Антон Митов, Андон Балтаков, Александър Велев, Митко Димитров, Даниела Манолова и Жени Гаджалова. Изслушванията ще се проведат на 20 и 21 януари, а изборът ще бъде на 22-ри. До избор на нов шеф на радиото се стигна след като СЕМ освободи предишния – Светослав Костов, само три месеца и половина, след като го избра. Той бе освободен заради безпрецедентното 5-часово спиране на ефира на програма „Хоризонт“ на 13 септември 2019 г. и свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова.

***
Ден на национален траур в Украйна

В Украйна днес бе обявен ден на траур за жертвите на самолетната катастрофа в Иран. „Боинг 737” на Украинските авиолинии се разби вчера малко след излитането си от летището в Техеран. Всички 176 души на борда загинаха. Сред основните версии за вчерашната авиокатастрофа в Техеран е удар на зенитна ракета, взрив в резултат на терористичен акт и взрив на двигателя по технически причини.

***
Иран приключва с отмъщението си за Солеймани

Иран обяви, че са приключва с отмъщението за убийството на генерал Касем Солеймани. Освен това Техеран заяви, че няма да има нови военни действия, ако няма агресия от страна на САЩ. Постоянният представител на Иран в ООН Маджид Тахт Раванчи заяви, че държавата е готова за дискусии по ядрената сделка, а Техеран е готов да води преговори по различни аспекти от Съвместния всеобхватен план за действие, ако Вашингтон се върне към споразумението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама