Варненският окръжен съд поема делото за потъването на кораба "Хера“

16:28, 09 яну 20 25 1433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Варненският окръжен съд ще гледа делото за потъването на кораба "Хера" през 2004 г., съобщиха днес от съда. Разпоредителното заседание е насрочено за 10 март 2020 г.

"Хера" плаваше под камбоджански флаг. Корабът потъна на 13 февруари 2004 г. при изключително лоши метеорологични условия. При инцидента загинаха край Босфора загинаха 19 моряци - 17 българи и двама украинци.

Разследването започва на 16 февруари под ръководството на Софийската градска прокуратура, припомня БТА. През февруари 2010 г. бе спряно с аргумента, че не са събрани категорични доказателства за самоличността на извършителя. Разследването бе възобновено през май 2013 г.

Четири години по-късно прокуратурата повдигна обвинения на двама души - на генералния директор и ръководител "Експлоатация" на фирмата, менажирала "Хера", и на нейния технически директор и ръководител "Морски операции".

Според обвинението двамата в съучастие са отговорни за некачествено извършени и неизвършени планирани ремонти в периода от юли 2002 г. до февруари 2004 г. Те са обвинени още, че не са изготвили актуална информация за устойчивостта на кораба и не са я дали на капитана.

Според направените експертизи в хода на разследването състоянието на конструкцията на "Хера" е било влошено. Така бурята е причинила деформации по корпуса, корабът е започнал да се пълни с вода и е потънал.

Привлечени като свидетели по делото са 129 души, като 21 от тях са чужди граждани - от Украйна, Турция, Гърция и Италия. Вещите лица са 17.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама