Най-малко 9 души са арестувани на стачката във Франция

21:13, 09 яну 20 / Свят 25 2063 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Във Франция е ден на всеобща мобилизация на недоволните от готвената пенсионна реформа. Протестиращите са 450 хиляди по данни на синдикатите. Най-малко 9 души са арестувани в 36-ия ден от стачката. Правителство и синдикати са далеч от споразумение, съобщи БНТ.

В общата стачка срещу пенсионната реформа се включиха медици, адвокати, учители , машинисти, кондуктори. На места като Нант и Париж, полицията използва сълзотворен газ.

Нови стачни действия във Франция застрашават и въздушния транспорт

Някои профсъюзи са съгласни с принципа на реформата за родените след 74-та, но не и с новата възраст на пенсиониране. Други отхвърлят изцяло предложението. В момента във Франция е в сила сложна система на пенсиониране с 42 варианта. Правителството иска да я замени с универсална точкова система.

В центъра на конфликта е посочената от управляващите възраст за пенсиониране с пълна пенсия - 64 години. Сегашната е 62. Някои професии обаче като работещите в ЖП-транспорта могат да се оттеглят на 52 или 57 години.

Полицията в Париж застреля нападател, опитал да намушка четирима

За да се гарантират пенсиите, без да се качват данъците, трябва да се работи повече, обясни премиерът Филип. Изключения ще се правят за полицаи, пожарникари, надзиратели, военни, както и за балерини. Минималната пенсия при пълен трудов стаж ще бъде 1000 евро.

От стачната вълна се оплакват търговци. :30 дни стачка, 30 дни нищо не се купува. Намаленията започнаха в униние и тотална блокада, защото служителите и клиентите не могат да се придвижват.“, обясни търговец.

Досега е имало и други опити за промяна на статуквото с пенсиите, но нито едно френско правителство не е успяло.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама