New York Times: Иранска ракета случайно е ударила украинския самолет (ОБНОВЕНА)

12:13, 10 яну 20 / Свят 25 2023 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изданието „Ню Йорк Таймс“ се сдоби с клип, на който се вижда как иранска ракета удря самолет близо до летището на Техеран, близо до мястото, където украински самолет се разби и взе 176 жертви. Според изданието, има шансове ракетата да е ударила самолета случайно.

Украински самолет със 176 души на борда се разби след излитане от Техеран

Западни страни, сред които Съединените щати, Канада и Великобритания, допуснаха, че самолетът е бил свален от иранска ракета.

Вашингтон и Техеран в спор: Погрешка ли е свален украинският самолет

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че Канада има разузнавателни данни от множество източници, показващи, че украинският самолет, който се разби край Техеран, е бил погрешно свален от Иран.

Британският премиер Борис Джонсън също заяви, че има доказателства, че разбилият се самолет е бил свален от ракета земя-въздух, която може да е била изстреляна непреднамерено. Той призова за пълно и прозрачно разследване на катастрофата.

И президентът на САЩ Доналд Тръмп вече изрази подобни подозрения, а според редица медии американското разузнаване е все по-убедено, че самолетът е бил свален погрешка от Иран.

Европейският съюз настоява за международно разследване на инцидента с падналия украинския самолет в Иран.

До момента Иран отрича тази версия. Ръководителят на Организацията за гражданска авиация на Иран Али Абедзаде отрече предположението, че катастрофиралия в Техеран Боинг 737 на МАУ може да бил свален погрешка. Той обясни, че ракетното нападение на самолета е „научно невъзможно“ и посочи, че на същата височина в този момент са били още няколко пътнически самолета.

Междувременно стана ясно, че Иран ще разреши на експерти от Украйна, Франция и Канада, както и от „Боинг” да участват в разследването.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама