Австралия затвори посолства в Канбера заради пожарите

09:13, 10 яну 20 / Свят 25 1110 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Силните природни пожари в Австралия доведоха до закриването на редица посолства в столицата Канбера, където местните власти обявиха заплаха от задимяване в района през почивните дни поради горещо и ветровито време, предаде БГНЕС.

Ръководителят на дипломатическата мисия на Естония в Австралия Керсти Есмаа потвърди, че естонското посолство се е преместило в Сидни. "Причината за временното преместване е влошаването на качеството на въздуха... и желанието да се защитят най-уязвимите членове на семействата на персонала на посолството", каза Есмаа. Подобно затваряне на посолствата се е случвало в страни, които преживяват сериозна политическа криза, каза тя.

24 души са обвинени за пожарите в Австралия

Затворено е и унгарското посолство поради "изключително вредно замърсяване на въздуха". Поради влошаване на качеството на въздуха са временно затворени и посолствата на Ирландия и Италия. Подобни планове бяха изразени и от израелската дипломатическа мисия.

Природните пожари в Австралия изгориха милиони хектари земя, през последните месеци 17 души са убити и хиляди къщи са разрушени. Университетът в Сидни изчислява, че са узагинали повече от 1 милиард животни. На места пожарите са толкова интензивни, а димът - толкова гъст, че е станало невъзможно да се изгасят от въздуха. Властите изпращат кораби на ВМС и самолети до засегнатия район. На югоизточния бряг на Австралия е в ход мащабна евакуация поради пожарите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама