Вода, газ и отломки (Тема с продължение...)

09:00, 11 яну 20 25 3192 Шрифт:
Автор: eDesign

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-значимите теми от седмицата в рубриката „Тема с продължение“. Кои събития привлякоха вниманието ни, прочетете по-долу.

Заради водната криза в Перник, екоминистърът Нено Димов подаде оставка, която премиерът прие. Димов беше обвинен в умишлена безстопанственост и остава за 72 часа в ареста. Путин, Ердоган, Борисов и Вучич откриха тържествено "Турски поток". Светът изтръпна след избухването на самолет на територията на конфликтния Иран. При инцидента загинаха 165 пасажери и 9-членния екипаж. Ето и подробностите: 

***

Без вода виновни

След кризата с водния режим в Перник и сигнали от още няколко населени места в страната Специализираната прокуратура влезе в МОСВ, Областната администрация - Перник и водното дружество в града. 

Припомняме, че кметът Станислав Владимиров подаде сигнал за водната криза заради експлоатация на язовир „Студена“. Иван Гешев разпореди кризата да се вземе под специален надзор, като се разследва лично от специализиран прокурор във ВКП. 

Следователи, ДАНС, МВР и Антикорупционната комисия претърсиха кабинети, иззеха документи и техника. Министър Нено Димов беше отведен за разпит. Часове по-късно, след обиск в дома му, министърът беше задържан за 24 часа в столичното трето районно. 

В медиите излезе информация, че Нено Димов е решил да подаде оставка, независимо дали ще получи обвинение или не. Премиерът Борисов коментира, че оставката е въпрос на коалиционно решение, а лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов  определи акцията като "показно убийство". Според опозицията обаче, искането на оставки на ресорните министри по водната криза дори е закъсняло. От БСП готвят вот на недоверие към кабинета заради водната криза в Перник и незаконния боклук. 

Последния си ден като министър Нено Димов прекара в ареста. Чрез адвоката си той депозира оставка пред премиера Бойко Борисов, която той разписа и освободи Димов от най-високата длъжност в МОСВ. Същевременно, Петя Аврамова, за която се предполага, че би могла да има отношение към водната криза, не е разпитвана от разследващи. Аврамова отказа да коментира темата за подаване на оставки, като обясни, че решенията за това се взимат от премиера Бойко Борисов.

В досъдебното производство се разследва както водният ресурс на яз. „Студена“, така и ремонтът на язовирната стена и действията на служителите на ВиК дружеството в Перник. От държавното обвинение заявиха, че ремонтът на стената е приключил преди 2018 г. и е извършван изцяло на подводен принцип. "Няма нито едно доказателство, което да сочи, че източван воден ресурс заради този ремонт", обясни наблюдаващият прокурор.

По думите на Кънев досъдебното производство е образувано преди месец, като по него са събрани над 40 тома доказателства.

Ангел Кънев обяви, че Нено Димов е задържан за 72 часа, които ще изтърпи в следствения арест. „Считам, че доказателствата дават основание да се предположи, че той може да извърши друго престъпление или да повлияе на производството“, коментира Кънев. По думите му Димов би могъл и да разпореди документи да бъдат укрити или унищожени. „Най-вероятно утре ще поискаме постоянно задържане под стража“, заяви прокурорът. 

***

Потокът на новото време

На официална церемония турският президент Реджеп Ердоган и руският му колега Владимир Путин откриха „Турски поток“. На събитието присъстваха българският премиер Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич. Строежът на морския участък на проекта започна през май 2017 г. Една година по-късно стартира и изграждането на сухопътното трасе.

Морската част е 930 км през Черно море – от Анапа в Русия до Каякьой в Турция. Максималната дълбочина на тръбите е до 2200 м. Капацитетът на двете тръби, които ще достигнат до сухопътния участък, е 31,5 млрд. куб. м природен газ на годишна база. От приемния терминал при Каякьой в Турция една от двете подземни тръби на сушата се свързва със съществуващата газопреносна система на Турция при Люлебургаз. Другата тръба продължава през територията на Турция до границата с България. Сухопътният участък на територията на Турция от терминала в Каякьой до границата с България е с дължина 142 км.

У нас строежът започна през месец септември. В края на октомври успяхме да разкрием 11 км от тръбата - до компресорната станция „Странджа“. Въпреки това обаче руският президент Владимир Путин обвини България в умишлено забавяне на проекта и заподозря външен натиск. Българският премиер побърза да опровергае изказването на руския държавен глава и предположи, че информацията на президента е стара. В коментара си тогава Борисов увери, че дейностите вървят с пълна пара, като дневно се строи по 5 км.

По време на официалното откриване руският президент Владимир Путин заяви, че доставките на природен газ по газопровода "Турски поток" ще съдействат за осигуряването на енергийната сигурност на Европа. „Въпреки трудната ситуация в света и опитите на редица международни играчи да предотвратят разширяването на взаимноизгодното сътрудничество между нашите страни, работата продължава", каза той.

Междувременно от Атлантическия съвет се обявяват против преминаването на газопровода „Турски поток“ през БългарияСпоред тях при тези договорени условия с Руската федерация разширението на газопреносната мрежа не отговаря на интересите на България.

***

Отломки

След седмица на размяна на военни заплахи, напрежение и конфликти на територията на Близкия изток, положението сякаш стихна след силната ескалация. Украински самолет избухна във въздуха със 174 души на борда. След инцидента няма оцелели.

Размяна на ракетни удари се осъществи на територията на Ирак между двете сили САЩ и Иран. При нападението от САЩ, беше убит командващият елитните ирански бригади "Ал Кудс" - генерал Касем Солеймани. От Пентагона тогава съобщиха, че ударът е извършен по нареждане на президента Доналд Тръмп. Солеймани активно е разработвал планове за нападения над американски дипломати и военнослужещи в Ирак и в целия регион. Той също така е одобрил извършените тази седмица нападения над посолството на Съединените щати в Багдад, се казва още в изявлението. Погребението на Солеймани беше отложено заради смъртта на 35 души, но все пак се осъществи ден по-късно. 

Иран обеща твърда ответна реакция, засилвайки опасенията от военни действия. След удара върху самолета, иранците обявиха, че са приключили с ракетната вендета.

Съмнения за терористичен акт обиколиха земното кълбо на фона на напрегнатите военни отношения между Иран и Съединените щати. "Ню Йорк Таймс" публикуваха видео, на което се вижда как ракета удря самолета. Версиите са две - случаен непредвиден удар или по-вероятната - терористично нападение.

Боингът на украинските авиолинии е от 2016 г. и е минал проверка само два дни преди аварията. Иран ще разреши на експерти от Украйна, Франция и Канада, както и от компанията „Боинг”, да участват в разследването. 

Украинският Боинг 737 е излетял от Техеран в 4.42 часа българско време и е спрял да предава данни 2 минути след излитането си - в 4.44 българско време, според услугата за проследяване на самолети Flightradar. Повечето пътници на украинския самолет, катастрофирал в Техеран, са ирански и канадски граждани. Загиналите са 71 иранци, 73 канадци, 8 шведи, 6 афганистанци, 4 германци и 3 британци. Част от тях са студенти, които са се връщали от ваканция. Те са избрали този самолет заради ниската цена. 

 

***

Сигурност и несигурност

Конфликтитът в Иран засегна въпросите за сигурността на редица държави, сред които и България. Това доведе до решението на президента Румен Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност. Темата „Иран” събра политическия елит, военните и службите на едно място, за да обсъдят какво може да направи страната ни в случай, че конфликтът между Техеран и Вашингтон се задълбочи.

Опасност за страната ни към момента няма, стана ясно след срещата на президента с  представители на кабинета, политическите партии, военните и службите. Всички се обединиха около идеята, че страната ни трябва да е нащрек и да е подготвена.

И президентът, и премиерът призоваха дипломацията да е основно оръжие за решаване на конфликта. МВнР ще бъде в непрестанен контакт с българските граждани в Близкия изток, а Министерство на отбраната трябва да осигури безопасността на военните ни, участващи в мисии зад граница.

Президентът обясни, че Консултативният съвет за национална сигурност отправя следните препоръки: Да се поддържа национална позиция с акцент върху необходимостта от деескалация на напрежението. Позицията следва да бъде отстоявана на всички нива. Службите за сигурност да упражняват постоянен мониторинг на ситуацията и да анализират всички процеси. МВнР да поддържа капацитет за постоянен контакт с българските граждани, намиращи се в зоните на сражение. Министерство на отбраната да предприеме мерки за осигуряване на сигурността на българските военнослужещи. При промяна  на обстановката да се предприемат допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама