Бурни ветрове обединиха два огромни пожара в Австралия

13:15, 10 яну 20 / Свят 25 1653 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бурните ветрове в Австралия обединиха два огромни пожара в мегастихия на територия, почти четири пъти по-голям от площта на Ню Йорк в петък, докато хиляди се събраха, за да поискат отново действия срещу изменението на климата, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

"Условията днес са трудни", заяви Шейн Фицсимонс, комисар в местна служба за пожарна служба в щата Нов Южен Уелс, след дни на относително спокойствие. "Горещите и сухи ветрове ще се окажат отново истинското предизвикателство".
 
Лео ди Каприо дарява 3 млн. долара за борба с пожарите в Австралия
 
Температурите се повишиха над 40 градуса по Целзий в части от Нов Южен Уелс и съседния Виктория, където вниманието беше съсредоточено върху двата пожара, които се свързваха, за да образуват още едно огнено чудовище.

Бедственото положение беше удължено с 48 часа преди прогнозата в петък за горещи температури и бяха издадени заповеди за евакуация за райони около границата на Нов Южен Уелс и Виктория.

Премиерът на Нов Южен Уелс Гладис Береджиклян заяви, че в щата горят над 130 пожара, като малко над 50 все още не са поставени под контрол. На остров Кенгуру в южна Австралия най-големият град беше отрязан, след като пожарникарите се бориха с опасни огнища, принуждавайки някои жители да избягат на местен кей.

При катастрофалните горски пожари загинаха най-малко 26 души, унищожени са над 2000 домове и са изпепелени 80 000 квадратни километра - площ с големина на Ирландия. Учените от университета в Сидни изчисляват, че при пожарите са убити един милиард бозайници, птици и влечуги.

Тежките условия са били подхранвани от продължителна суша и влошени от климатичните промени, като експертите предупреждават, че такива масивни пожари стават все по-чести и интензивни.

Австралия преживя най-сухата и най-горещата регистрирана досега година, като през 2019 г. най-високата средна максимална температура от 41,9 градуса по Целзий беше регистрирана в средата на декември.

В Сидни и Мелбърн хиляди хора отново излязоха на улицата, за да изискват консервативното правителство на Австралия да направи повече за справяне с глобалното затопляне и намаляване на износа на въглища.

„Променете политиката, а не климата“ се четеше на един плакат, отразявайки все по-разгорещения спор за причината за пожарите.

Според изследователите аварийната ситуация с горските пожари е предизвикала онлайн дезинформационна кампания, "безпрецедентна" в историята на страната, с включени ботове, които да прехвърлят вината за пламъците встрани от климатичните промени.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама