Ново проучване свързва тютюнопушенето с депресията

20:40, 10 яну 20 25 1390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изследователи от Университета в Белград и Университета в Прищина направиха проучване на над 2000 студенти в двете висши училища относно навика им да пушат и симптомите на депресия. Резултатите, публикувани в изданието „PLOS ONE” сочат, че сред студентите, които пушат редовно, процентите на клинична депресия са два до три пъти по-високи, отколкото сред колегите им непушачи, предаде БТА.

Всъщност 14% от пушачите в Университета в Прищина страдат от депресия в сравнение с 4% от непушащите студенти, докато в Белградския университет 19% от пушачите страдат от депресия в сравнение с 11% от непушачите.

Изследователите също така са отчели и икономическия и социален произход на студентите, участвали в проучването.

"Нашето проучване добавя още категорични доказателства към вече съществуващите, че тютюнопушенето и депресията са тясно свързани", каза авторът на изследването Хагай Левайн от Университета в Йерусалим. "Въпреки че може да е твърде рано да сме напълно уверени, че тютюнопушенето причинява депресия, изглежда, че тютюнът има неблагоприятен ефект върху психичното ни здраве", сподели Левайн.

Това не е първият път, в който изследователските проучвания очертават връзки между депресивните състояния и вредния навик.

Проучване от 2017 г., проведено от изследователи от King’s College в Лондон и Карловия университет в Прага показа, че 66,3% от пациентите с умерена или тежка депресия, които са отказали цигарите, не са имали симптоми на депресия само година година след отказването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама