Взривилата се в Хитрино цистерна не е била годна за експлоатация

14:25, 10 яну 20 / Общество 25 913 Шрифт:
Topnovini

Цистерната, която през декември 2016 г. предизвика смъртоносна експлозия в Хитрино не е била годна за експлоатация. Това съобщават  фирмата „Булмаркет ДМ“, позовавайки се на нова съдебна експертиза и уточнявайки, че композицията не е била тяхно притежание.

 

В съобщението се допълва, че документът е изготвен от вещите лица проф. д-р инж. Валери Стоилов от Технически Университет – София и проф. д-р инж. Симеон Ананиев от ВТУ „Тодор Каблешков“- София.

Те са извършили детайлно проучване на техническото състояние на пробитата вагон-цистерна, на нейните стени и дъна. Тяхното заключение е, че цистерната не отговаря на международните изисквания за превоз опасни товари.

Експертите посочват, че върху нея няма поставена маркировка, указваща датата и вида на извършеното изпитание, което е част от изискванията по стандарт. Последният сертификат е от 01.11.2013 година. Липсва щемпел на експерта, провел изпитването. Не е спазена разпоредбата на RID, минималната дебелина на стената да не е по-малка от указаните в конструктивните стандарти.

Докладът им сочи, че сертификатът на въпросната вагон-цистерна не съдържа информация за одобрена акредитационна процедура в съответствие с европейските стандарти. В експертизата става ясно, че дебелината на дъната на корпуса са по-малки от минимално допустимите.

 

Това означава, че по нея има отлагания, натрупани от годината ѝ на производство – 1971 г до 2016 г. Вещите лица посочват, че според измерените стойности цистерната е следвало да бъде бракувана, а ремонтът на резервоара е извършен неправилно. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама