Имунната ни система страда и от излизащи от спирачките метални частици

07:45, 11 яну 20 25 1380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Металните частици, които се отделят при триенето на накладките върху спирачните дискове на автомобилите, замърсяват въздуха и вредят на имунната система колкото изгорелите газове от дизеловото гориво, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА.

Според учени от "Кингс колидж" този прах съставлява около 20 на сто от замърсяването на въздуха с фини прахови частици PM 2,5.

Известно е, че отработените газове от автомобилите увреждат белите дробове, сърцето и мозъка, но рисковете за здравето от прашинките, които се отделят от метала на спирачките, са по-слабо изследвани.

Учените от "Кингс колидж" в Лондон твърдят, че миниатюрните частици могат да отслабят имунната система и увеличават риска от опасни белодробни инфекции.

Те са изследвали въздействието на метала, открит в праха от спирачките, върху белите кръвни клетки и са установили, че той намаляват способността им да се борят срещу обичайните инфекциозни бактерии.

Един от учените дори смята, че прахът от спирачките вероятно е сред причините и за т.нар. „лондонско гърло“ - постоянната кашлица и настинки, от които обитателите на града често се оплакват. Дишането на въздуха в Лондон и други най-силно замърсени райони във Великобритания е вредно, колкото изпушването на 160 цигари годишно, изчисляват от британската фондация за изследване на сърцето.

Замърсяването намалява защитата на организма чрез проникването на тежки метали в чувствителни тъкани, което поразява белите кръвни клетки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама